– Et mareritt å møte i retten igjen

Fire unge menn ble dømt for å ha voldtatt en 16 år gammel jente i Sarpsborg i timevis. Denne uken må offeret forklare seg på nytt i ankesaken. – Det viderefører helvetet hun lever i, sier bistandsadvokaten.

Elna Kristin Holbye

Bistandsadvokat Elna Kristin Holbye håper at dommen i tingretten blir opprettholdt.

Foto: Remi Drageset/NRK

De fire mennene ble i Sarpsborg tingrett dømt til fengsel etter en gjengvoldtekt i Sarpsborg i 2015. Overgrepene skal ha skjedd over flere timer i leiligheten til en av mennene.

Den da 16 år gamle jenta skal ha vært bevisstløs mens det pågikk.

Mandag starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Bistandsadvokat Elna Kristin Holbye er bekymret for helsa til offeret, som nå er 19 år gammel.

– Det er en stor, stor belastning å måtte gjennomføre en ny rettssak. Hun er skadet som følge av overgrepet, og en ny gjennomgang av saken vil bety en retraumatisering, sier hun.

Tilfeldig at saken ble oppdaget

Politiet oppdaget saken da de etterforsket en mann i slutten av tenårene for seksuelt overgrep mot en 14 år gammel jente våren 2015.

I forbindelse med etterforskningen fant politiet bilder og video på mannens beslaglagte telefon som viste en gjengvoldtekt av en annen jente, som viste seg å være 16 år gammel.

I fjor ble fire menn i alderen 18–20 år dømt til fengsel for voldtekt av den 16 år gamle jenta. Straffen varierte fra seks års fengsel til fire år hvorav tre år er betinget.

Mennene ble også dømt til å betale en oppreisning på til sammen 550.000 kroner.

– Et absolutt mareritt

Bistandsadvokat Elna Kristin Holbye peker på at dommen og erstatningsbeløpet fra tingretten viser hvor alvorlig hendelsen var.

Hun sier jenta gruer seg til at saken kommer opp på nytt.

– Det er et absolutt mareritt for henne å måtte forklare seg om personlige forhold på denne måten. Siden det også er jury i lagmannsretten, forventer vi at gjennomgangen blir tøffere enn i tingretten, sier Holbye.

Bistandsadvokaten har ennå ikke tatt stilling til om de vil be om lukkede dører.

Uvitende i ett år

Det tok over ett år etter hendelsen før jenta fikk vite hva som hadde skjedd i leiligheten den kvelden. Da ble hun kontaktet av politiet, som hadde klart å identifisere henne i mobilvideoene de hadde funnet på den ene tiltaltes telefon. Før det visste hun ingenting.

– Det var den første store belastningen og traumet. Deretter måtte hun forklare seg for politiet, så tingretten og nå er det altså lagmannsretten. Det bare viderefører det forferdelige helvetet hun lever i, sier Holbye.

– Det gjør det vanskelig for henne å legge denne saken bak seg og påfører henne ytterligere skade.

Det er satt av fem dager til behandlingen av saken i Borgarting lagmannsrett.