Hopp til innhold

Ødegaard ut av byrådet i Oslo

Finansbyråd Torger Ødegaard (H) forlater Oslo-politikken etter 17 år. Han blir ny administrerende direktør ved Lovisenberg sykehus.

Byråd for finans, Torger Ødegaard

BLIR DIREKTØR: Torger Ødegaard slutter som byråd for å bli administrerende direktør ved Lovisenberg sykehus. Ødegaard er mest kjent som skolebyråd i Oslo.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Bortsett fra en kort gjesteopptreden som informasjonssjef i Stor-Oslo Lokaltrafikk, har Torger Ødegaard (47) vært heltidspolitiker i Oslo rådhus siden Høyre inntok byrådskontorene i januar 1997.

Han er mest kjent som markant skolebyråd i Oslo gjennom 10 år.

Det er en av de virkelige veteranene i Oslo rådhus som nå takket for seg. Ødegaard startet karrieren i østre rådhustårn som byrådssekretær for byrådsleder Fritz Huitfeldt (H) da Huitfeldt overtok etter Rune Gerhardsen (Ap) for mer enn 17 år siden.

Torger Ødegaard har vært stabssjef ved byrådslederens kontor, byråd for eldre og bydelene, byråd for velferd og sosiale tjenester og det siste halve året byråd for finans.

– Det blir rart å forlate rådhuset. Dette har vært et fantastisk sted og Oslo er en fantastisk by. Jeg er veldig glad for alle disse årene jeg har hatt her, sier Ødegaard til NRK.

Markant skolebyråd

Men det var som utdanningsbyråd i perioden fra 2003 til 2013 Ødegaard var en markant og tidvis omstridt Oslo-politiker.

For mange er han selve personifiseringen av testregimet i Oslo-skolen, som har blitt kritisert fra flere hold.

Samtidig har han vært den øverste politiske ansvarlige for en skolepolitikk der Oslo-elevene viser svært gode resultater på de samme testene.

Stian Berger Røsland

– Byrådet og Oslo rådhus kommer til å savne en god kollega, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

Foto: Oslo Høyre

– Jeg tenker at de resultatene som er skapt i Oslo-skolen de siste ti årene, med en sammensatt elevflokk som gjør det bra i både lesing og matematikk, er jeg veldig stolt av, sier Torger Ødegaard til NRK.no.

Han berømmer i den forbindelse flinke lærere og rektorer.

– Samtidig har testene i skolen gjort deg til en omstridt politiker. Hva synes du om det?

– Ofte fokuserer media på det som er kontroversielt og det som det blir diskusjoner rundt. Egentlig er det ganske bred oppslutning om hovedtrekkene i skolepolitikken, og resten av landet har jo tatt etter Oslo på mange områder, og noe har jo også blitt nasjonal politikk, sier den avtroppende Høyre-byråden.

Feider med Kristin

Torger Ødegaard har vært en synlig talsmann for Høyres skole-ideologi og har hatt mange feider spesielt med SVs tidligere kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Han var med i spekulasjonene om hvem som skulle bli ny kunnskapsminister da de borgerlige vant stortingsvalget i fjor høst.

Den opprinnelige Langesund-mannen slutter som politiker for å bli ny administrerende direktør ved Lovisenberg sykehus.

Hvem som blir ny finansbyråd blir klart tidligst neste uke. Byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V), fungerer i vervet inntil videre.

– Inspirerende å bli sykehusdirektør

1. mai starter Torger Ødegaard i jobben som administrerende direktør ved Lovisenberg sykehus i Oslo.

– Noen sier det er krevende og vanskelig å lede et sykehus, men jeg legger ikke skjul på at jeg synes det er inspirerende, sier Ødegaard til NRK.no.

Dessuten påpeker han at at Lovensenberg er en viktig sosial institusjon og har en sentrale oppgaver for byen.

Var det litt kjedelig å være finansbyråd?

– Nei, det er ikke kjedelig å være byråd. Man lever med oppgavene hele døgnet, og det å være på laget til byrådsleder Stian Berger Røsland er veldig inspirerende, sier Torger Ødegaard.

Ble lansert som statsrådskandidat

Etter valget høsten 2013 ble det spekulert i om Ødegaard skulle få en telefon fra Erna Solberg om å bli kunnskapsminister. Sllk gikk det ikke.

– Som markant skolepolitiker, ble du litt skuffet da du ikke ble kunnskapsminister i høst?

– Jeg synes ikke det går an å si at man blir skuffet når man ikke blir statsråd. Det å være utdanningsbyråd og så finansbyråd i landets hovedstad , er en posisjon hvor du kan for gjort mye, så jeg var ikke skuffet, asvlutter Torger Ødegaard.

Byrådslederen: – Har satt betydelig preg

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mener Toger Ødegaard har vært en markant og dyktig Oslo-politiker.

– Han har satt betydelig preg på Oslo-politkken gjennom mange år. Byrådet og Oslo rådhus kommer til å savne en god kollega, sier Røsland til NRK.no.

– Hvordan har Ødegaard først og fremst satt sitt preg på Oslo-politkkken?

– Han vil bli husket for sin mangeårige innsats i Oslo-skolen. Det han fikk til i Oslo-skolen som øverste politiske ansvarlig, har gjort at Oslo-skolen har blitt et begrep som mange ser til nasjonalt.

Men hvem som blir ny finansbyråd vil ikke byrådslederen avsløre.

– Det vil vi bruke litt tid på. Hallstein Bjercke (V) fungerer som finansbyråd inntil videre, så håper vi å få dette på plass så fort som mulig i løpet av neste uke, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til NRK.no.