Hopp til innhold

Nyttår farlig for hunder

Nyttårsraketter kan både skremme og skade hunder. Her er gode råd til hundeeiere før rakkettnatten.

Redd hund
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Det nærmer seg nyttårsaften, og når rakkettene skytes opp er det mange firbente som blir redde.

Nils G. Skarning er en pensjonert hundefører fra politiet, og han advarer om at hundene kan bli skremt eller skadet dersom de utsettes for bråkete nyttårsraketter.

Hører bedre enn oss

Raketter kan skade både mennesker og hus.

Men også dyrene våre blir plaget av den tradisjonelle nyttårsfeiringen.

Skarning forteller at mange hunder er redde for lyden av raketter.

- Det er jo høye smell, over 100 desibel. Og hunder hører 7-9 ganger bedre enn oss, påpeker han.

- Man merker godt om hunden blir redd. Du kan ser at den skjelver, tisser, gråter og piper. Hunden blir urolig og oppfører seg helt uvanlig for den hunden, sier Skarning.

Fyrverkeri
Foto: MMS-foto: Ole Kristian Tjernæs / NRK

- Gå tur før raketthelvete

Skarning får mange hendvendelser fra bekymrede hundeeiere. Han har klare anbefalinger til dem som vil beskytte kjæledyret sitt.

- På søndag bør hundeeiere lufte hunden godt, gå en lang tur før raketthelvete begynner, om jeg kan bruke det ordet. Så bør de stelle med hunden, prate og kose med den og gjøre den glad før oppskytingen begynner.  

- Noen hundeeiere gir hundene medisiner som de selv bruker, og doper ned hunden med for eksempel sovemedisin. Men det er livsfarlig, så la veterinæren styre det hvis hunden skal bli pillemisbruker, sier Skarning.

Kan få etterskader

Han advarer om at hunden kan få skader i etterkant av nyttårsaften.

- Den vil bli urolig, nervøs og redd, krype hver gang den hører en bil. Hunden kan også bli skadd ved å plukke opp raketter som siden går av. Og så får den store hørselsskader, sier Skarning.

- Men er det så farlig, kan ikke hundene tåle dette bråket en dag i året?

- De klarer ikke det, for de er ikke vant til det. Akkurat som mennesker kan bli skadet av å utsettes for høye lyder over en kort periode, kan hunder bli det.

Så kan hundeeiere vurdere å bli hjemme sammen med hunden når rakettene skal skytes opp. Så blir det forhåpentligvis en fin nyttårsaften både for to- og firbente.