Nytt ulveangrep i Halden

- Vi er sikre på at det var ulv som angrep jakthunder både mandag og tirsdag, sier oppsynsmann i Statens Naturoppsyn.

Ulv

Mandag ble jæmthunden Pawo angrepet av en stor ulv i Bokerød-traktene i Halden.

Tirsdag var det et nytt angrep av ulv. Denne gangen var det elghunden Ronja, som nær ble tatt av en ulv øst for Store Erte - vannet i Halden.

- Ikke tvil om at det var ulv

Pawo og eier Jan Roger Eriksen

Pawo slapp unna slåsskampen med en ulv med sår i nakke og bryst, da den ble angrepet midt på lyse dagen mandag i Halden.

Foto: Halden Dagblad

Jan Erik Eggen, som er oppsynsmann i Statens Naturoppsyn, har fulgt ulvene i Østfold og Dalsland de siste ti årene sommer og vinter.

Han var på jaktlaget der hunden Pawo ble angrepet mandag av en ulv i Bokerød-traktene ved svenskegrensen.

- Det er ikke tvil om at det var en ulv som angrep Pawo. I vårt jaktområde er det hørt et ulende dyr i skogen, og det kan være hund eller ulv. Vi hadde ingen hund ute i skogen, da ulingen fant sted, sier Eggen til NRK.

Ulven som angrep Pawo ble sett av hundens eier og av kona til en av jegerne i jaktlaget.

Den to og et halvt år gamle jæmthunden Pawo veier 31,90 kilo, og eieren som så ulven springe avsted etter slagsmålet med hunden hans, beskriver ulven som nær dobbelt så stor som hans egen hund.

Nytt angrep tirsdag

Tirsdag var det et nytt angrep av ulv mot jakthund i Halden. Også denne gangen ble ulven sett av flere.

- Elghunden min Ronja hadde ganglos på en elg øst for Store Erte. Plutselig kommer hun løpende som et "uvær". Cirka 200 meter fra meg begynner hun å hylskrike, forteller Svein Olsen som er med på jaktlaget Hauglund i Halden til Halden Dagblad.

Hunden hadde blod i pelsen og hadde fått noen rifter etter møtet med ulven.

En annen jeger på jaktlaget så ulven etter angrepet på hunden.

- Ikke samme ulven

Naturoppsynsmann Jan Erik Eggen tror ikke det var samme ulven som gikk til angrep på de to hundene.

- Ulven som angrep Pawo mandag burde ha trukket seg ut av området, da jaktlaget kom. At den heller ikke klarte å overmanne Pawo forteller at det kan være den svake av de tre voksne ulvene vi har sett i Halden- og Dalsland-flokken, sier Eggen til NRK.

I vinter ble det observert tre voksne dyr. Det er snakk om et alfapar, og en voksen hann, som er langt nede på rangstigen og bidrar som hjelper, når flokken går til angrep, tror Eggen.

- Normalt vil en fullvoksen ulv kunne drepe en hund uten videre, dersom den er en revirmarkerende ulv, sier Eggen.

Han mener at ulven som gikk til angrep tirsdag viser en annen adferd.

- Når elghunden har ganglos, og går etter elgen mens den bjeffer, må ulven ha oppsøkt hunden for å ta den eller markere sitt revir. Det er en mye mer offensiv måte å opptre på, som ligner et alfadyr, altså ikke samme ulven som angrep Pawo mandag, sier Eggen.

- Hold hundene i bånd

Eier av elghunden Ronja, som ble angrepet tirsdag, sier til Halden Dagblad at han ikke våger å la hunden gå løs etter den dramatiske hendelsen. Nå blir det jakt med hunden i bånd.

- I 2001 ble en av jakthundene mine drept av ulv på Ør. Jeg ønsker ikke å oppleve det en gang til, sier Svein Olsen.

Jan Erik Eggen mener det er helt riktig at hundene nå går i bånd, når det faktisk er påvist ulv i området.

- Det er en risikosport å slippe hundene nå. Det gjelder enten det er snakk om elg-, rådyr- eller småviltjegere med hund, sier Eggen.