Nytt sykehus på Brakerøya

Styret i Vestre Viken Helseforetak har bestemt seg for hvor det nye sykehuset skal ligge.

Brakerøya

Det er i dette området Vestre Viken Helseforetak ønsker å bygge nytt sykehus.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Hvis jeg ikke mottar noen avvikende forslag, så gjør vi vedtak i tråd med forslaget, sier styreleder i Vestre Viken helseforetak, Torbjørn Almlid.

Rammene er dagens styremøte. Et enkelt klubbeslag og avgjørelsen er tatt. Et enstemmig styre stiller seg bak plasseringen av nytt sykehus på Brakerøya i Drammen. Det er en fornøyd styreleder som møter NRK i pausen etter at vedtaket er gjort.

(artikkelen fortsetter under kartet)

Laster kart, vennligst vent...

Her kan du se området i Drammen der styret i Vestre Viken Helseforetak ønsker å plassere det nye sykehuset.

– Vi har kjørt en grundig prosess og tenkt oss godt om, og vi gjør et klart og tydelig vedtak på at vi ønsker det nye sykehuset på Brakerøya. Det er jeg veldig fornøyd med, og det er bra at vedtaket var enstemmig, sier styreleder Torbjørn Almlid.

Han mener plasseringen er strategisk riktig. I helseforetakets område er befolkningstettheten størst nære Drammen. I tillegg mener Almlid det er enkelt å komme seg til Brakerøya, både med offentlig transport og med privatbil.

Se panorama-bilde av tomta her.

Det dyreste alternativet

I grunnen er det forurensning som må fjernes, og tomta må sikres mot flom. Brakerøya er dermed det dyreste tomtealternativet de kunne velge.

Torbjørn Almlid

Styreleder Torbjørn Almlid i Vestre Viken Helseforetak.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

– Usikkerheten har ligget der med tanke på tomtens kvaliteter, men i et samfunnsperspektiv dras prisen ned, fordi flere kan komme seg dit med sykkel eller ved å gå, sier Almlid.

Styret vil likevel kunne gå en ny runde, hvis det skulle dukke opp skjær i sjøen.

– Dersom det dukker opp ting vi ikke har tatt hensyn til, enten når det gjelder reguleringsplaner eller forurensning i grunnen som vi per i dag ikke kjenner til, så må administrerende direktør komme til oss med det. Så får vi se hva vi gjør, sier Almlid.

– Er du redd for at politikere og interessegrupper nå skal komme med nye argumenter, og at det nok en gang skal bli en prosess som ender opp med ingenting?

– Det vi trenger nå er oppslutning om dette vedtaket. Folk i vårt område fortjener ikke at vi havarerer nok en gang, sier Almlid.

– Klart best

Administrerende direktør, Nils Fredrik Wisløff, var så sikker på at Brakerøya er det beste alternativet, at det ikke engang ble lagt fram noe alternativ i styremøtet i dag. Han var fornøyd etter styremøtet i dag.

Adm. dir. Nils Fredrik Wisløff

Nils Fredrik Wisløff er administrerende direktør i Vestre Viken Helseforetak.

Foto: Ingvild-Anita Velde

– Et enstemmig vedtak mener jeg borger for at vi kan få løst sykehussaken en gang for alle, sier Wisløff.

Han mener tomta på Brakerøya er så suveren sammenlignet med de andre alternativene som tidligere har vært aktuelle, at det ikke lenger er aktuelt å diskutere andre plasseringer.

– Tomten på Brakerøya er så klart best, at vi satser våre ressurser på å få kjøpt tomta og få den regulert til sykehus. Skulle vi jobbet videre med flere alternativer, ville det tatt tid og kostet penger. Det hadde forsinket prosessen, sier Wisløff.

Planen er å starte byggingen i 2017. Sykehuset skal stå klart åtte år fra nå.

Nå skal planene legges fram for Helse Sør-Øst. Det klare vedtaket er en fordel, mener Wisløff.

– Konkrete, tidsfastsatte mål gjør at vi nå kan samle oss om å gjennomføre prosjektet, sier Wisløff.

Framtida til Kongsberg sykehus

En sammenslåing av sykehusene i Kongsberg og Drammen er ikke lenger en del av planene.

Regjeringen jobber med en ny nasjonal helseplan, der den skal ta stilling til lokalsykehusenes rolle. Regjeringens arbeid skal være klart neste år.