Hopp til innhold

Nytt sykdomsutbrudd ved Klækken

I februar ble 230 personer syke etter et utbrudd av norovirus ved hotellet. Nå har flere blitt syke igjen. – Vi kjemper mot en usynlig fiende, sier hotelleieren.

Klækken hotell

Det er kun tre uker siden over 200 gjester ble syke med norovirus ved hotellet. Den gangen ble mat og serveringsområder vasket ned, og hotellet holdt til slutt stengt i flere dager.

Foto: Siw Slevigen / NRK

– Vi er veldig fortvilet over det som har skjedd, sier en knust hotelleier, Finn-Ove Carlsen, til NRK.

Den 22. februar ble det kjent at hotellet valgte å holde stengt i fire dager etter et utbrudd av norovirus. Den gangen meldte Ringerike kommune at bortimot 230 personer hadde blitt syke.

Nå kommer det igjen meldinger fra hotellgjester som har blitt syke. I forrige uke hadde hotellet over 100 gjester fra alle kunsthøgskolene og musikkhøgskolene i landet. Nå er 30 gjester syke med oppkast og diaré.

– Den tiden vi har vært inne i har vært og er fortsatt en vanskelig situasjon. Det er en uvisshet, sier Carlsen.

Han sier de ble klar over sykdommen etter at kommuneoverlegen fikk en telefon fra en syk hotellgjest.

– Å stille en diagnose på en usynlig fiende det er opp til helsemyndighetene. Det er opp til dem å se på prøvene om det er et norovirus eller ikke, forklarer Carlsen.

Får kritikk fra hotellgjester

NRK har vært i kontakt med en av dem som ble syke etter hotelloppholdet. Hun ønsker å være anonym, og sier at hun er fortvilet over at kommunelegen og Folkehelseinstituttet ikke har iverksatt tiltak.

– Man tror jo at det er trygt og at de har gjort alt etter et slikt utbrudd som var i februar, sier hun.

Hotelleier Carlsen forteller at de daglig er i kontakt med bestemmende myndigheter om hva de skal gjøre.

– Burde avlyst dansegalla

En av dem som var gjest ved hotellet ved sykdomsutbrudd i februar reagerer på manglende informasjon, og mener hotellet burde vært stengt før dansegallaen der over 200 ble syke.

Gunn-Eva Nilsen Kvervavik

Gunn-Eva Nilsen Kvervavik mener informasjonen til gjestene burde vært bedre, når man først valgte å holde åpent.

Foto: Privat

– Det var ingen informasjon. Det eneste jeg stusset litt på var at det stod en Antibac på et fat ved inngangen til buffeten. Det passet på en måte ikke inn der det stod. Men jeg brukte den da jeg gikk inn for å spise, sier Gunn-Eva Nilsen Kvervavik til NRK.

– Jeg mener at når allerede 25 stykker hadde blitt syke, så burde man opplyse om det. Hvis så mange har blitt syke, og man vet hvorfor de ble syke, da tenker jeg at hele arrangementet burde vært avlyst, forklarer Kvervavik.

Den gangen var hotelledelsen i kontakt med Mattilsynet og kommuneoverlegen med en gang de første indikasjonene om sykdomsutbruddet kom.

Vil ikke svare på kritikken

Hotellet fulgte opp med en rutinemessig nedvasking av områdene med mat og servering. Det skjedde før dansegallaen inntok hotellet.

Karin Møller

Kommuneoverlege i Ringerike, Karin Møller

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Vi var på nippet til å avlyse, men vi fikk klarsignal til å gjennomføre, sa Carlsen den gang til Ringerikes Blad.

Deretter holdt hotellet stengt i flere dager mens de fulgte rådene fra Mattilsynet og Folkehelseinstituttet.

Kommuneoverlege Karin Møller sier at de nå følger situasjonen nøye, og at de samarbeider med Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og hotellet for å få avklart situasjonen.

Hun ønsker ikke å svare på kritikken fra hotellgjestene og sier til NRK at hun så langt ikke har holdepunkter til slå fast at det er norovirus det er snakk om denne gangen.

– Vi har ikke kontroll på situasjonen, sier Møller.

NRK har vært i kontakt med Mattilsynet i Ringerike som sier at de ikke mistenker at det er maten som er årsaken til at hotellgjestene har blitt syke.