Hopp til innhold

Nytt Oslo-byråd kan være klart i morgen

Det jobbes intenst i Oslo rådhus for å ha et nytt byråd klart i morgen. Kilder opplyser til VG at MDGs gruppeleder Sirin Hellvin Stav blir ny miljø- og samferdselsbyråd.

Sirin Hellvin Stav

NY MILJØ- OG SAMFERDSELSBYRÅD? Sirin Hellvin Stav (MDG) trekkes fram av flere.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Byrådsleder Raymond Johansen håper å kunne presentere sitt Ap-, SV- og MDG-byråd torsdag, men det kan hende utnevnelsen drøyer til fredag.

Hele byrådet gikk av forrige onsdag etter at mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg fikk flertall i bystyret. Fredag fratrådte Berg som byråd for miljø og samferdsel i Oslo.

Byrådet styrer nå som et såkalt forretningsministerium.

Mandag fikk Raymond Johansen oppdraget med å danne nytt byråd av ordfører Marianne Borgen. Da hadde Høyre gitt opp forsøket på å stable et ikke-sosialistisk alternativ på beina.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap)

SNART FERDIG: Raymond Johansen jobber for å kunne presentere nytt mannskap i morgen.

Foto: Berit Roald / NTB

Hvem overtar etter Berg?

Det store spenningsmomentet er hvem som skal erstatte Lan Marie Berg som byråd for miljø- og samferdsel. Jakten internt i MDG blir ledet av finansbyråd Einar Wilhelmsen.

– Vi har de siste dagene hatt en grundig prosess i partiet. Vi har flere gode kandidater og bruker den tiden vi trenger, sier Wilhelmsen til NRK.

– Jeg vil gi min anbefaling til partiets bystyregruppe, som vil fatte den endelige beslutningen om hvem vi ønsker skal være byråder for MDG, sier han.

Kilder opplysert til VG at MDGs gruppeleder i bystyret og leder for miljø- og samferdselsutvalget, Sirin Hellvin Stav, overtar Bergs byrådsjobb.

Hellvin Stav trekkes også fram av NRKs kilder, i tillegg til disse:

  • Hanna Marcussen, byråd for byutvikling. Marcussen fungerer også som miljø- og samferdselsbyråd i mellomperioden.
  • Rasmus Reinvang, byrådssekretær for byutvikling. Fungerte som byråd for byutvikling mens Marcussen var i mammaperm.
  • Sigrid Z. Heiberg, leder i Oslo MDG.

Delte meninger

Både Marcussen og Reinvang blir beskrevet som moderate styringspolitikere med bred byrådserfaring.

Å flytte Marcussen fra byutvikling til miljø og samferdsel vil i så fall utløse behov for en ny byråd for byutvkling. Opprykk for Reinvang her kan være en mulighet.

Hellvin Stav og Heiberg anses som politikere som kan fronte en radikal miljøpolitikk utad, på samme måte som Lan Marie Berg.

Det skal være ulike meninger i partiet om hvilke egenskaper man bør legge mest vekt på. Men flere har forventninger om en tydelig profilering av MDGs politikk, og en synlig byråd.

Flere regner Hellvin Stav som favoritt fordi hun kombinerer en skarp miljøprofil og erfaring som heltidspolitiker på miljø- og samferdselsfeltet.

Ap og SV fortsetter

Arbeiderpartiet og SV vil fortsette med samme mannskap som i dag, etter det NRK får opplyst. Byrådet styrer videre på byrådsplattformen fra 2019.

Hva som skjer med dagens løse samarbeidsavtale med Rødt, er ikke avklart.

Det har også vært diskutert å endre oppgavefordelingen mellom byrådene. Én mulighet som blir pekt på er å løfte tunge tekniske etater ut av miljø og samferdsel.

Det var Lan Marie Bergs ansvar for Vann- og avløpsetaten og milliardsprekken for ny vannforsyning som førte til mistilliten.