Hopp til innhold

- Her bør nasjonalparksenteret ligge

For to år siden ble hotellplanene på Sand på Hvaler presentert, men siden har det vært stille. Nå er området omregulert og både hotell og nasjonalpark-senter kan få plass på øya.

Sand Marina på Hvaler

Planene på Sand Arkitekt Ketil Uppmann

Foto: Sand Marina

Se for deg en portal til Hvaler på ti etasjer, med et opplevelsessenter med hotell, akvarium og utkikkstårn med roterende resturant. Det kan bli en realitet om to år.

For nå er det blåst nytt liv i planene og det jobbes parallet med to alternativer. Nå vil også styreformann i nasjonalparkstyret og ordfører på Hvaler, Eivind Norman Borge, legge nasjonalpark-senteret på Sand.

Kan bli mindre

Fredrik Dahle Olsen og Kenneth Haraldsen står bak planene på Sand på Spjærøy.

De to mennene fra Fredrikstad har jobbet sammen i bilbransjen i firmaet Autopartner, men har også investert i Sand Marina på Spjærøy. Beliggenheten for hotellet er tenkt cirka tre hundre meter fra vannet på den nærmere hundre mål store tomta.

De har ventet på en omregulering av området fra boligformål til næringsformål. Dermed ligger det nå til rette for nettopp næringsutvikling i form av et hotell og nasjonalpark-senter.

For to år siden ble hotellet presentert og den gang var det snakk om 15.000 kvadratmeter og 180 rom. De planene står fortsatt ved lag, men det er to alternativer som vurderes. I begge alternativene er tanken om et badeland inkludert.

– Det kan også bli aktuelt å begynne litt penere, med rundt 70 rom. Hotellbransjen preges fortsatt av finanskrisen. Vi vil se nærmere på de to alternativene. For oss er det også viktig at bygget blir et signalbygg på Hvaler. Nå begynner den tunge prosessen å få regulert området for dette formålet. Det er tidskrevende og kostbart, sier Fredrik Dahle Olsen.

Hvis alt går etter planen, når kan det bli aktuelt å se hotellet på plass?

Vi håper at vi om to år kan begynne å bære kofferter, sier Dahle Olsen lattermildt.

Det er også tegnet inn et forslag til nasjonalparksenter, noe de håper Hvaler kommune vil gi klarsignal til.

– Vi krysser fingrene, sier Dahle Olsen

– Serveres på et fat

Evind Norman Borge, ordfører på Hvaler, er entusiastisk til prosjektet og tror dette vil bety mye for Hvaler.

Han ser også mange fordeler ved å legge nasjonalparksenteret til Sand på Spjærøy.

Finansieringsbiten er en utfordring når det gjelder nasjonalparksenteret og her har utbygger sagt ja til å bekoste et slikt senter. Det kan vi ikke si nei til når det serveres på et fat.

Han mener at planene om et nasjonalparksenter på Storesand blir å regne som et luftslott og at et senter i tilknytning til hotellet bør bli løsningen.

– Nasjonalparksenteret bør ligge på Sand, sier han.

I tillegg ser han det som en mulighet å spre turismen utover Hvaler.

– Sand er også en del av nasjonalparken og dermed et naturlig sted å legge et senter, sier han til NRK.