Nytt gigantsenter på Svinesund

Handelen på gamle Svinesund kan bli doblet. Nytt kjøpesenter under planlegging.

Tor Erik Lund (t.v) og Henrik Rød

Tor Erik Lund (t.v) og Henrik Rød har sikret seg et stort utviklingsareale og etablerer Svinesund Handelspark på det gamle markedsområdet.

Foto: Nedre Glomma Avis

Tor Erik Lund og Henrik Rød har – gjennom sitt selskap Aedifico Properties AS - sikret seg et utviklingsområde på 270 mål på og rundt Svinesunds handelsområde på svensk side av grensen.

Aedifico ser for seg et nybygg med inntil 25 000 kvadratmeter handelsareal, og at motoren i storsatsingen vil bli en gigantisk dagligvareforretning.

Ny næring skal tilføre markedsområdet 1,5 milliarder i årlig omsetning, mens de etablerte butikkene skal løftes til tilsvarende nivå, skriver Nedre Glomma Avis.

Total investering på det gamle Svinesund-området anslår Aedifico vil ligge på om lag 350 millioner kroner.

Les også:

Svinesund Handelspark

Aedifico Properties AS regner med å kunne starte byggingen av det nye kjøpesenteret i 2012.

Foto: Aedifico Properties AS

- På størrelse med Nordby

Dersom satsingen blir som investorene håper på vil total omsetning på det gamle Svinesund-området komme opp på høyde med Nordby Shoppingsenter, som i år regner med å komme opp i 3,7 milliarder kroner i omsetning.

Partnerne i Aedifico er ikke i tvil om at det er marked for en slik storsatsing på det opprinnelige grensehandelsområdet på Svinesund.

- Markedet er fortsatt oppadgående, og vi er langt unna taket for
grensehandelens potensial, sier Lund og Rød til Nedre Glomma Avis.

Arealet som skal utvikles, ligger mellom Veteranen og Rema 1000 og ut mot hovedveien, og vil dermed fortette området vesentlig.

- Vil ha tilbake gammeldags grensehandel

Tor Erik Lund og Henrik Rød, som også var med på utviklingen av shoppingprosjektet Stora Blå i Munkedal kommune innen de solgte seg ut, sier de ønsker en klar markedsprofil på konseptene som skal inn i Svinesund Handelspark.

- Vi vil tilbake til det opprinnelige, til de typisk grensehandelsvarene med store volumer og billige priser. Her vil det bli storslått sommermarked, julemarked med masse liv og røre, sier Lund og Rød.

Men innpakningen på "gammeldags grensehandel" vil bli et moderne shoppingsenter ved grensen.

Illustrasjonsfoto matvarer fra Sverige

Det er kjøtt, meieriprodukter, tobakk og slikkeri som er blant de mest attraktive lokkevarene i grensehandelen. En enorm dagligvareforretning skal etableres i det nye kjøpesenteret på gamle Svinesund handelsområde.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Trekke veksler på hverandre

Aedifico Properties AS ønsker både å være en konkurrent og et kompletterende alternativ til shoppingsenteret på Nordby.

Eierne av Aedifico tror både Svinesund og Nordby vil dra nytte av at totaltilbudet i området økes.

- Shopping avler shopping, sier Lund og Rød.

Ståle Løvheim, senterleder for Nordby Shoppingsenter, mener en eventuell etablering på Svinesund i første omgang vil merkes av de forretningene som er etablert der i dag.

- Grensehandelen vil fortsatt ha gode kår, så lenge valutaen er i norsk favør, så lenge norske avgifter øker i samme takt som svenske, sier Løvheim til Nedre Glomma Avis.

Framtiden er handlekåte nordmenn

Tor Erik Lund og Henrik Rød sier at de, foruten å bygge et nytt gigantsenter også vil bidra til at eksisterende handel på det gamle Svinesund-området får ny fart, og vil skreddersy konsepter for grensehandel.

- Nye spennende butikker som ennå ikke å finne i regionen banker allerede på døren, og vil med sine utvalg komplettere eksisterende utvalg, sier Lund og Rød.

I tillegg til at grensehandelen trekker kjøpelystne nordmenn fra store deler av Østlandet, mener de at et slikt konsept også vil trekke til seg mange svensker.

De ser heller ikke bort ifra at dette vil være starten på ytterligere etableringer i området, og at det også vil blomstre annen type virksomhet her på sikt.

- Det er fortsatt store arealer i området som kan utvikles til ulik næringsvirksomhet. Markedet er fortsatt oppadgående, og vi er langt unna taket for grensehandelens potensial, sier Tor Erik Lund og Henrik Rød.