Hopp til innhold

Skal hedre og lære av 22. juli

Ett nytt senter for 22. juli i høyblokka skal hedre ofrene og spre kunnskap om høyreekstremisme. Sentret åpnes til sommeren.

Høyblokka midt i Regjeringskvartalet i Oslo

Regjeringskvartalet skal huse et nytt informasjonssenter om 22. juli-terroren.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I dag presenterte statsminister Erna Solberg (h) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) planene utenfor høyblokka. Sentret skal ligge i 1. etasje ut på Akersgata.

– Vi må ha kunnskap for å kunne bekjempe, hat, vold og høyreekstremisme. Dette blir et sted hvor follk kan komme å se hva som har skjedd 22. juli, og samtidig forstå hvorfor dette skjedde, sa Erna Solberg, da hun presenterte det nye infomsjonssentret om terrorangrepet.

Erna Solberg og Jan Tore Sanner

Statsminister Erna Solberg.

Foto: Lise Merete Olaussen

Sentret skal innholde en faktaorientert ustilling om 22. juli og drive med forskning på høyreekstremisme.

Åpnes til sommeren

Den offisielle åpning av sentret vil være 22. juli i år når det er fire år siden terroranslaget. Men i dag fikk pressen en sving innom de nye lokalene i høyblokka i Regjeringskvartalet, der sentret nå er under bygging. Foreløpig henger det ledninger fra taket og gulvene står åpne, men innen sommeren skal alt være klart.

– Vi håper dette blir en verdig, enkel og faktabasssert fortelling om det grusomme som skjedde 22. juli, sa Sanner til pressen.

Fornøyde ofre

Regjeringen har samarbeidet tett med AUF og Nasjonal støttegruppe etter 22. juli om sentret, som er sterkt ønsket av offer og pårørende.

– Dette er fantastisk flott senter. Vi er fornøyd og vil gi skryt til regjeringen for et godt sammarbeid med oss om dette prosjektet, sier John Hestnes, som er leder for støttegruppen for ofrene fra Regjeringskvartelet.

22. juli senter

Her i første etasje i Høyblokka skal sentret ligge.

Foto: Lise Merete Olaussen

Regjeringen har besluttet at Høyblokka skal bevares, men at S-blokka, Y-blokka og R4 skal rives. Rivingen av S-blokka startet i høst.