Nye ulvevalper født i Østfold

Intensiv sporing har avdekket at det er født ulvevalper i Rakkestad i Østfold i 2010.

Ulv

Det revirmarkerende paret er sporet rett øst for ungdyrene og utenfor det som ble registrert som revirgrense sist vinter.

Til sammen er fem til seks ulver av ulik alder påvist delvis innenfor Linnekleppenreviret, der det ble født valper for første gang i fjor.

Sporingene foregikk på snø i området den siste uken.

– Det har avdekket en gruppe på tre til fire ikke-revirmarkerende ulver innenfor fjorårets revirgrense til Linnekleppenflokken. Denne gruppen er vurdert å bestå av valper født i år og en eller to valper fra fjorårets kull, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

LES OGSÅ:

Svorske ulver

Det revirmarkerende paret er sporet rett øst for ungdyrene og utenfor det som ble registrert som revirgrense sist vinter.

Sist vinter ble det slått fast at ulveflokken i Linnekleppen er helnorsk, fordi ulvene i reviret kun ble påvist på norsk side av riksgrensen.

Foreløpige sporinger denne vinteren tyder på at flokken må regnes som norsk-svensk, siden et revirmarkerende par, som blir vurdert å være foreldreparet i Linnekleppen, også er sporet på svensk side av grensen.

(Artikkelen fortsetter)

Ulvespor

Mange forskere har jaktet på ulvespor i Østfold-skogene de siste dagene.

Foto: Statens Naturoppsyn / NRK

– Viktig å få svar

Høgskolen i Hedmark har fått ansvaret for å kartlegge ulveforekomstene i hele Norge. Rovdyrforsker Petter Wabakken sa i forrige uke at det er viktig å å få avklart ulvesituasjonen her til lands.

– Det er stor pågang fra ulike interessegrupper for å få et svar på hvor mange ulv som finnes i Norge, både på naturvern-siden og fra de som blir berørt av ulv. Politikere og forvaltere vil også ha et svar, sa Wabakken til NRK.no.

Rovdata er en selvstendig enhet i Norsk institutt for naturforskning (NINA), og har ansvaret for formidling, drift og utvikling av Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt.

  • SE: Ulver filmet av to 19-åringer i Halden i september:
Video ULVEBILDER-070910-OS18-183633-SI_OS.mp4