Nye overskrifter om Halden fengsel

Nå vil også Time Magazine, et av verdens ledende ukentlige reportasjetidsskrifter, fortelle historien om «verdens fineste fengsel».

Halden fengsel
Foto: Pål Andersen

Åpningen av Halden fengsel skapte både interesse og debatt - lokalt, nasjonalt og også globalt.

Bloggere fra flere land , fortrinnsvis USA, har i vår dratt frem historien om Halden fengsel. Gjerne med et glimt i øyet, og spørsmål som 'Noen som blir med og raner en bank i Norge?' og 'norske fengsler ser visst bedre ut enn kåken min...'.

Rehabilitering hjelper

I utgaven som kommer på trykk den 10. mai legger Time Magazine vekt på at norsk kriminalomsorg går mer i retning av rehabilitering enn hva man er vant til i USA. Og påpeker at selv om det er svært vanskelig å sammeligne kriminalstatistikker i forskjellige land, så kan det være lærdom å hente i det norske systemet.

Kong Harald i Halden fengsel

HMK Harald åpnet fengselet - og dermed også for både debatt og interesse.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

20 % av norske innsatte havner i fengsel igjen i løpet av to år, mens tallene for Storbritannia og USA ligger mellom 50 og 60 %, skriver reporter William Lee Adams i artikkelen Postcard from Halden .

Vennlig design

Time Magazine har snakket med en av fengselets arkitekter, Hans Henrik Høilund. Som forteller hvordan fengselets design spiller en viktig rolle i rehabiliteringen. Mer er betong i stor grad byttet ut med trevirke, murstein og overflatebehandlet stål.

- Det viktigste er at fengselet ser så mye ut som verden utenfor som mulig, sier Høilund til Time.

Halden Fengsel, mur under bygging

Muren er der, men så mye av fengselet som mulig skal minne om verden utenfor, sier en av fengselsarkitektene til Time.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

- Selv om vi fremdeles har et innlysende symbol på frihetsberøvelse - den seks meter høye muren - så gjemems den bak trærne. Så det ser ikke så fiendtlig ut, sier Høiland.