Hopp til innhold

Oslo Havn får nye kraner

Oslo Havn har ventet to år på kranene som endelig er på plass, i mindre tradisjonell drakt enn de andre kranene i havneområdet.

Nye kraner på Sjursøya
Foto: Rushda Syed / NRK

– Kranene skal synes, men de skal også blande seg inn i bybildet, forteller havnedirektør Anne Sigrid Hamran.

De to nye kranene på Sjursøya er nemlig farget i blått, turkis og grått. Dette er for å gjenspeile himmelen og omgivelsene rundt dem.

Sivilarkitekt og kunstner Mette O'range fikk jobben med å utsmykke kranene.

Nye kraner på Sjursøya

– Gråfargen er en samme som på de eksisterende kranene. Det vil gjøre det enklere å male om de gamle, om Oslo Havn skulle ønske det, sier kunstner Mette O'range.

Foto: Rushda Syed / NRK

– Min analyse var å fjerne noe av det industrielle preget på kranene. I stedet for en voldsom neon farge, har jeg prøvd å få til en nærmere kamuflasje. Gråfargen er den samme som er på de eksisterende kranene, og de andre to fargene viser til himmel, hav og vegetasjon, forklarer O'range.

Del av den nye containerterminalen

Med en løftekapasitet på opp til 85 tonn og en bom på 40 meter, klarer de nye kranene å håndtere fartøy med 14 containere i bredden.

Kranene ble bestilt fra Finland for to år siden, som en del av containerterminalen som skal stå ferdig på Sjursøya innen sommeren 2016. Da vil det være til sammen fire kraner på Sjursøya.

To nye heisekraner står på en lekter ved Sjursøya. Diverse bilder