Ny type rusmiddel inntar fengsler

Bruken av syntetisk cannabis eksploderer i norske fengsler. Narkohundene klarer ikke lukte seg fram til det nye stoffet.

Syntetisk cannabis

Syntetisk cannabis er i ferd med å bli et problem i norske fengsler. Narkotikahunder greier ikke å spore det og stoffet gir heller ikke utslag på urinprøver.

Foto: Politiet

I dag er narkotikahunder et av de viktigste våpnene i kampen mot narkotika i norske fengsler.

Schäferhunden Link og hans fører, fengselsførstebetjent, Pär Trygve Lie, besøker daglig fengsel på leting etter narkotika.

Under en demonstrasjon tar det ikke lang tid før Link finner narkotika, men langt i fra alt blir oppdaget.

– Vi føler det er ting vi burde tatt tak i, som vi ikke får tatt tak i. Når du ikke har mulighet til å bruke hunden til å finne disse stoffene, så synes vi at vi ikke får gjort en god nok jobb, sier Lie.

Bruken eksploderer

Link er trent opp til å finne stoff som blant annet hasj, GHB, heroin og amfetamin, men nå står narkotikahundene foran en større utfordring.

Syntetisk cannabis er et av de nye populære stoffene i landet, og bruken eksploderer.

Fengslene melder om flere innsatte som er ruset, uten at dette avdekkes ved bruk av urinprøvekontroll. Lie er bekymra for situasjonen.

Prøver å finne tiltak

Avdelingsleder i Kriminalomsorgens sentrale forvaltning, Andreas Skulberg, sier at de jobber på spreng for å komme opp med forebyggende tiltak.

– Det viktigste for oss nå er å øke kompetansen om syntetisk narkotika hos de ansatte i kriminalomsorgen. Og vi gjennomfører også forsøk på om hundene kan trenes opp til å spore opp disse nye stoffene, sier Skulberg.

Ikke på narkotikalisten

Mens flere land i Europa har dette stoffet på narkotikalisten, er det i Norge kun klassifisert som et ulovlig legemiddel. Medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, sier de har jobbet en stund for å endre reglene.

– Det har vært en ganske høyt prioritert sak. Vi kommer nå til å ta opp mellom 10 og 20 nye stoffer på narkotikalisten, sier han.