Hopp til innhold

Ny politikk for romanifolket

Kommunalminister Jan Tore Sanner ber om innspill fra romanifolket for å gjenoppbygge tilliten mellom myndighetene og de såkalte taterne.

Jan Tore Sanner

Kommunalminister Jan Tore Sanner starter sin runde med dialogmøter i Drammen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Romanifolket har gjennom årene blitt utsatt for overgrep av det norske samfunnet. Nå ønsker myndighetene en ny politikk for romanifolket, og et regjeringsutnevnt utvalg har utarbeidet en rapport som skal ut på høring.

– Jeg mottok rapporten i fjor. Den viser hvordan staten og det norske samfunnet både har undertrykt og begått grove overgrep mot våre egne borgere, nemlig taterne eller romanifolket, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

Fortsatt en vei å gå

I 1998 kom norske myndigheter med en offentlig beklagelse for overgrep mot romanifolket, og ifølge Sanner har det skjedd mye positivt etter det. Likevel mener han rapporten viser at myndighetene har en vei å gå.

– Mange fra romanifolket opplever diskriminering på ulike vis i hverdagen. Det må vi bekjempe, og vi må få mer kunnskap om overgrepene både blant den øvrige befolkningen og i kommuner og offentlige etater, sier Sanner.

Han mener også det må legges til rette for utdanning blant romanifolket, slik at de kan delta fullt og helt i samfunnet.

Dialogmøter

I arbeidet med den nye politikken inviterer kommunalministeren til flere innspillsmøter. De skal være et ledd i arbeidet med den nye politikken.

Sanners første møte foregår i Drammen onsdag.

– Jeg håper vi får til en god dialog, og at de som kommer får frem sine synspunkter, avslutter Sanner.

Flere nyheter fra NRK Buskerud