Bare matvarebutikkene kaster rundt 50 000 tonn god mat hvert år
Til sammen kastes det mat til en verdi av 12 milliarder kroner i året, fra produsenter, butikker og forbrukere. Og det er bare i lille Norge.
Men en ny oppfinnelse fra Ås kan føre til mindre sløsing.
Les også:
Mer riktig enn datostempling
Christian S. Aasland.
Foto: Anniken Mihle / NRKForskere ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås har funnet opp en dings som forteller hvor lenge maten er holdbar.
– Vi har utviklet en holdbarhetsindikator, den skal måle holdbarheten på mat og medisiner. Jeg ser for meg at den får en plassering slik at den er lett å se på produktet, sier Christian S. Aasland, daglig leder i Timetemp AS.
►Hva mener du? Si din mening under artikkelen!
Denne lille dingsen viser hvor lenge en matvare er lagret og i hvilke temperaturer. På den måten kan den gi et riktigere bilde enn en ren datostempling kan gi.
Forskerne har brukt flere år på å utvikle denne teknologien, nå er holdbarhetsindikatoren snart klar for markedet.
Slik ser holdbarhetsmåleren ut.
Foto: Anniken Mihle / NRKKan kutte kostnader
Rune Sævik
Foto: Anniken Mihle / NRKNylig ble det lille teknologiselskapet tilført 36 millioner kroner i fersk kapital fra private og offentlige investorer. 18 millioner kom fra det statlige invsteringsselskapet Investinor.
– Vi mener at dette vil bidra til å kutte kostnader for dem som produserer mat og for dagligvarekjedene. Samtidig kan forbrukerne unngå å kaste fullt brukbar mat, sier Rune Sævik, kommunikasjonsleder i Investinor AS.
Den lille brikken vil bare koste noen titalls øre og tanken er at den kan plasseres på alle ferskvarer som er utstyrt med datostempling.
Les også:
Les
fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på .