Hopp til innhold

Ny operasjonssentral uten AMK

AMK i Buskerud, Vestfold og Telemark vil ikke være del av en ny operasjonssentral i Sør-Øst politidistrikt i Tønsberg.

Stine Benjaminsen Nygård

Regiontillitsvalgt, Stine Benjaminsen Nygård, sier til NRK at de er bekymret for økonomien.

Foto: Roald Marker / NRK

De tillitsvalgte i Politiets Fellesforbund i Sør-Øst politidistrikt er bekymret for etableringen av politidistriktets nye hovedkontor.

Lokalene i Tønsberg er ikke store nok, og dermed blir også utgiftene til å skaffe nye lokaler høyere.

Regiontillitsvalgt Stine Benjaminsen Nygård, frykter dette kan gå hva de kan tilby av polititjenester.

– Blir kostbart

– Vår bekymring er økonomien. Vi er nå inne i tidenes politireform som er utrolig kostnadskrevende, og vi har som kjent veldig stramme budsjetter. Det å skulle etablere et nytt politibygg, er vi redd blir så kostbart at det går utover publikumstjenestene, sier regiontillitsvalgt for Politiets Fellesforbund i Sør-Øst politidistrikt, Stine Benjaminsen Nygård.

Politistasjon Tønsberg

Det nye politibygget i Tønsberg blir kostbart.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

I Tønsberg planlegges en helt ny operasjonssentral i et nytt bygg i sentrum. Denne operasjonssentralen skal ivareta interessene til befolkningen både i Buskerud, Vestfold og Telemark. I samme hus skal også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etablere seg. Det skaper store sikkerhetsmessige hensyn å ta, noe som gjør at kostnadene blir høye.

– Vi har ikke sett regnestykket eller noen kalkyle for hva dette vil koste, eller hva man skal bruke de ekstra kvadratmeterne til.

– Ikke kutt i tilbudet

Politimester for Sør-Øst, Christine Fossen, innrømmer at det blir økte kostnader, men avviser at det blir kutt i tilbudet til folk flest.

– Planen er at vi skal kutte kostnader med leiekontrakter. Hovedbegrunnelsen for at vi skal ta i bruk mer areal enn det vi trenger til operasjonssentralen, er hensynet til sikkerhet.

Men Fossen mener at det totalt sett ikke vil bli økte utgifter for distriktet. I det nye bygget vil også PST bidra til regnestykket.

AMK sier NEI

En annen utfordring er at AMK ikke ønsker å bli en del av den nye operasjonssentralen i Tønsberg. Telemark og Vestfold sier nei. Og Buskerud, som allerede er etablert hos den nåværende operasjonssentralen i Drammen, ønsker ikke å bli med på lasset til Tønsberg. Fossen vil ikke kommentere hvorfor helse sier nei til en fellesløsning.

Christine Fossen

Politimester Christine Fossen i Sør-Øst politidistrikt sier at de har den økonomiske situasjonen under kontroll.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

– Nei, det får du nesten spørre dem om. Men vi har ønsket å ha AMK med oss inn i den nye operasjonssentralen her. Vi ønsker dem hjertelig velkommen.

I desember i fjor ble det klart at hovedsetet til det nye distriktet skulle ligge i Tønsberg. Det skjedde etter at man lenge hadde trodd at Drammen få denne funksjonen, også fordi samarbeidet mellom nødetatene i dette distriktet allerede er etablert. Men Fossen tilbakeviser at forutsetningene er endret.

– Nei, overhodet ikke. Vi jobber videre med det alternativet som ble beskrevet i høringssvaret.