Mannen ble pågrepet mandag, siktet for drapsforsøk på imamen ved Norges største moské, Central Jamaat Ahle-Sunnat. Den siktede mannen nekter straffskyld. Han er den andre som er pågrepet i saken, skriver VG.
I et fengslingsmøte torsdag klokka ett, ble mannen varetektsfengslet i fire uker med brev- besøks- og medieforbud. De to første ukene må han sitte i full isolasjon.
– Han samtykkker til fire ukers fengsling, men ønsket ikke isolasjon. Han erkjenner ingen straffskyld, men samtykker i fengsling for at politiet skal ha mulighet til å etteforske ferdig og sjekke ham ut av saken, sier mannens advokat, Paal Berg Helland.
Andreas Strand, politiadvokat.
Foto: Svein Olsson/NRK– Mannen ble pågrepet fordi politiet har mistanke om at han har noe med knivstikkingen av imamen i Oslo å gjøre. Hva den mistanken begrunnes i, kan jeg ikke kommentere nærmere, sier Andreas Strand, politiadvokat ved Oslo politidistrikt.
Etnisk norsk mann
Imamen ble angrepet med kniv av en maskert mann en kveld i midten av juni da han var på vei til moskéen for å lede kveldsbønnen. Han fikk alvorlige skader og ble operert på Ullevål sykehus. Han ble senere utskrevet og har snakket med politiet. Nå er har tilbake i arbeid i moskéen.
– Den pågrepne mannen er opprinnelig norsk, etnisk norsk, men jeg vil ikke gå mer i detalj om alder eller bosted. Det kan identifisere ham overfor nærmiljøet, og det har vi ikke interesse av, sier Andreas Strand.
- Les mer: Imamen ble angrepet også i 2006
Knyttes til gjengmiljøet
Politiadvokat Andreas Strand vil ikke kommentere om denne sist pågrepne mannen er i samme gjengmiljø som 38-åringen som ble tatt av politiet i begynnelsen av juli.
Denne 38-åringen knyttes til Oslos gjengmiljø. Han er norsk statsborger, av pakistansk opprinnelse, og har vært dømt en rekke ganger tidligere, blant annet i forbindelse med en større narkotikasak i Asker. Ifølge Dagbladet ble mannen for fire år siden dømt til ett og et halvt års fengsel da elleve personer fra Young Guns ble tiltalt for flere alvorlige voldshendelser, ulovlige våpen og trusler.
- Les mer: Mange er redde etter imam-angrepet
- Les mer: Imamen er tilbake i moskéen
Ikke religiøs konflikt
Styreleder i moskéen, Ghulam Sarwar, har tidligere sagt til NRK at det i flere år har kommet trusler og at det også har vært utøvd vold i moskéen, men at dette ikke har dreid seg om religiøs uenighet.
– Det har vært en splittelse i en familie, ikke i organisasjonen. Det skjedde i 2006 og flere av dem sitter inne, sa Ghulam Sarwar.
Flere av moskeens framtredende medlemmer er nå utstyrt med voldsalarm.
Central Jamaat Ahle-Sunnat ligger i Motzfeldts gate, 4 kvartaler under Botanisk hage.
Foto: Fredrik Hove