– Roter meg ikke opp i Sarpsborg en gang til

Den tredje krimromanen til Jan-Erik Fjell går nå i trykken. I «Hevneren» går etterforsker Anton Brekke løs på en mordgåte i Fredrikstad.

Jan-Erik Fjell
Foto: Caroline Enge / NRK

– Det skjer blant annet et drap i Øyenkilen. Anton er også en tur utom Engelsviken. Og faktisk en tur bortom Moss og Halden, kan forfatter Jan-Erik Fjell avsløre.

Hans tredje krimroman «Hevneren» kommer ut 12. august. Fjell vant Bokhandlerprisen i 2010 for «Tysteren», den første boka i serien om etterforsker Anton Brekke.

– Jeg hadde ikke trodd at det skulle gå sånn som det gikk, sier Fjell.

– Over all forventning

Fjell har tidligere skrevet underholdningsromanen «Pus». Men det var først med krimromanen «Tysteren» at forfatterkarrieren skjøt fart.

– Etter at jeg hadde møtt forleggeren og skrevet kontrakt på «Tysteren», så kom jeg hjem og ble litt bekymra for at det skulle gå dårlig. Så jeg ringte forlaget og sa at det var greit hvis de ville trekke seg fra kontrakten. For det er jo kjedelig å brenne inne med 3000 bøker, som var førsteopplaget, forteller Fjell.

Totalt er det nå solgt 180 000 av bøkene om Anton Brekke, opplyser Juritzen forlag. Fjell mener Brekke er en litt utradisjonell etterforsker.

– Jeg ville lage en karakter som det ikke var så mange av fra før. Han skulle ikke være alkoholiker, og han skulle ikke gå rundt og være trist og traust og synes synd på seg selv. Så jeg tenkte at i stedet kan det være en som synes synd på alle andre i stedet, sier Fjell.

Han forteller at den andre boka var like vanskelig som forfattere skal ha det til. Men også «Skyggerom» gikk bra, og nå er Fjell allerede i gang med enda en bok i serien om etterforsker Brekke.

– Det har gått over all forventning hele veien. Nå er jeg ferdig med bok nummer tre, og har begynt på bok nummer fire, så det går slag i slag, sier Fjell.

Lite research

Forfatteren fra Gressvik forteller at han heller skriver om temaer han kjenner godt enn å gjøre mye research på forhånd.

– Fra jeg var 13-14 har jeg vært kjempefascinert av mafia. Så det ble litt naturlig, man bør liksom skrive om det man kan noe om, sier Fjell.

Derfor utspiller også historiene hans seg i hjemfylket Østfold. I «Skyggerom» foregikk handlingen i Sarpsborg, men nå er Anton Brekke tilbake i Fredrikstad.

– Det er mye morsommere å skrive hvis man kan være ordentlig stedskonkret. Jeg kunne sikkert ha skrevet om Hammerfest og, men tviler på hvor bra det hadde blitt, sier Fjell.

Boka består som den forrige av flere parallelle historier.

– Det skjer flere drap i Østfold nå som kan kobles tilbake til en gammel dom fra 60-tallet i Minnesota, kan krimforfatteren røpe om «Hevneren».

«Hevneren» kommer nå i et opplag på 15 000 bøker. Og allerede er det flere Anton Brekke-historier på vei.

– Den fjerde boka er i startfasen. Jeg har laga litt plott og sånn. Så Brekke fortsetter, lover Fjell.