Ny kommuneansatt siktet for grov korrupsjon

DRAMMEN (NRK): Enda en ansatt ved byggesaksavdelingen i Drammen kommune er siktet for grov korrupsjon. Politiet mener han står i ledtog med kvinnen som allerede er varetektsfengslet.

Siktede ankommer Drammen politistasjon sammen med sin advokat

Siktede ankommer Drammen politistasjon sammen med sin advokat

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Det var i formiddag at mannen ble presentert for siktelsen. Han møtte på politihuset i Drammen sammen med sin advokat Preben Askø.

Ole Johan Brett

Ole Johan Brett sier mannen har dukket opp i flere av sakene der hans kollega har vært saksbehandler.

Foto: Politiet

– Vi mener at mannen står i ledtog med kvinnen som allerede er varetektsfengslet, sier leder for øko-teamet ved Sør-Øst politidistrikt i Drammen, Ole Johan Brett.

Den siktede mannen jobber også ved byggesaksavdelingen i Drammen kommune og ble ansatt der omtrent samtidig med den varetektsfengslede kvinnen.

Mener de samarbeidet

Politiet mener nå at de to har samarbeidet i korrupsjonssaken som rulles opp i Drammen. Politiet har etterforsket rundt 30 byggesaker hvor det skal ha blitt betalt bestikkelser fra utbyggere til ansatte i kommunen.

– Vi ser at den siktede dukker opp i flere av de sakene hvor hans varetektsfengslede kollega har vært saksbehandler, sier Brett.

Han bekrefter også at politiet har funnet økonomiske transaksjoner mellom de to. NRK kjenner til at det i minst ett tilfelle er overført i underkant av 100.000 kroner fra kvinnen til den mannlige kollegaen på byggesaksavdelingen.

– Det ser ut til at de to har felles økonomiske interesser, bekrefter Brett overfor NRK.

Bil i kollegaens navn

Kvinnen som har vært saksbehandler i Drammen kommune, ble varetektsfengslet sist fredag i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud. Da hun ankom politihuset i Drammen, kjørte hun en mørk Volvo stasjonsvogn. Det viser seg nå at denne bilen er registrert på mannen som i dag ble siktet for grov korrupsjon.

Da kvinnen ble varetektsfengslet, forklarte hun i tingretten at privatøkonomien hennes er så dårlig at hun ikke får lån. Derfor står bilen i kollegaens navn. Kvinnen ble i retten også spurt om hun jobber mye med denne kollegaen på kveldstid. Dette benektet hun.

Ber om varetektsfengsling

NRK har sett på en lang rekke av de utbyggingssakene som nå blir etterforsket av politiet. Det er på det rene at flertallet av dem involverer utbyggere med bakgrunn i innvandrermiljøet i Drammen. Dette blir også bekreftet av rådmann Osmund Kaldheim i Drammen.

Politiet mener altså at denne virksomheten har vært så omfattende at den mannlige saksbehandleren skal siktes for grov korrupsjon. Det betyr, i henhold til rettspraksis, at mannen urettmessig har mottatt fordeler på minst 100.000 kroner. Politiet vurderer å be om at mannen blir varetektsfengslet torsdag.

Kommunen: – Pågripelsen var ventet

Drammen kommune og rådmann Osmund Kaldheim skriver i en pressemelding at da de meldte saken til politiet var det to saksbehandlere som var involvert i sakene, og at de derfor ikke er overrasket over dagens pågripelse.

«Saksbehandleren blir nå suspendert og avskjedssak igangsatt. Pågripelsen av saksbehandler nummer to ved avdeling for byggesak var ventet. Hensynet til politiets etterforskning har gjort at kommunen ikke har kunnet gi informasjon om dette.», skriver kommunen i pressemeldingen.