Hopp til innhold

Ny helse-topp går av i Vestre Viken

Klinikkdirektør for Kirurgisk klinikk på Vestre Viken HF, Elisabeth Kaasa, går av etter avsløringene om triksing med behandlingsfrister.

Elisabeth Kaasa, direktør for kirurgisk klinikk på Vestre Viken

Kaasa er den andre personen som trekker seg etter vinterens avsløringer av at Sykehuset Asker og Bærum ulovlig hadde endret på tidsfrister for behandling.

Foto: Vestre Viken HF

Kaasa ga avskjedsbeskjeden til konstituert administrerende direktør Runar Nygård mandag morgen.

Kaasa er den andre personen som trekker seg etter vinterens avsløringer av at Sykehuset Asker og Bærum ulovlig hadde endret på tidsfrister for behandling.

Sykehusdirektør Erik Omland trakk seg fra sin stilling tidligere denne måneden.

Senest i forrige uke ble det klart at pasienter måtte vente i tre måneder for kreftsjekk, og at helsetilsynet i Oslo og Akershus har oversendt 32 saker til Statens Helsetilsyn.

Vil skape ro

Konstituert administrerende direktør ved Vestre Viken, Runar Nygård, sier Kaasa går for å skape ro rundt klinikken.

– Hun ønsker å skape ro rundt kirurgisk klinikk og den utfordrende situasjonen med sykehuset Asker og Bærum, som begrenser seg til en speisell avdeling.

Nygård vil ikke spekulere i hvorfor Kaasa ikke gikk av da Nygård gikk av tidligere denne måneden.

Kommer flere til å trekke seg?

– Nei, det er ikke meg bekjent at flere vil trekke seg, sier Nygård til NRK.

Intern gransking

Saken kom opp da en kreftpasient i november i fjor klaget til sykehuset Asker og Bærum på manglende innkalling og oppfølging etter kreftbehandling.

Det kom etterhvert frem at flere kreftsyke pasienter kan ha dødd fordi sykehuset ikke behandlet dem tidsnok. Sykehuset satte da i gang intern gransking.

Kaasa ga beskjed til Nygård mandag at hun slutter i helseforetaket.

Hun har hatt ansvaret for kirurgi på sykehuset Asker og Bærum fra 2003 til 2006. Fra 1. januar i år hun ble klinikkdirektør for Kirurgisk klinikk på Vestre Viken. Før dette jobbet hun som direktør på Bærum sykehus.

Riktig avgjørelse

Tillitsvalgt for overlegene i Vestre Viken, Tom Henri Hansen mener avgjørelsen er riktig.

– Det er trist at hun går av, men det er dessverre nødvendig. Dette viser at hun setter Vestre Viken HF foran egne interesser, og gjør nok dette for å skape ro i foretaket, sier Hansen til NRK.