Ny fisketeller i Enningdalselva

Sideløp ved Mjølnerød skal åpnes for å gjøre det lettere for laks og ørret å vandre videre opp i vassdraget.

Laks i Enningdalselva

Fisketelleren i Mjølnerødfossen skal nå suppleres med en ny fisketeller i sideløpet til fossen som nå skal åpnes opp.

Foto: Odd Skjerdal

Det skal nå bli enda enklere for laks og ørret i Enningdalselva å vandre videre opp fra Mjølnerød i Enningdalen og inn i Sverige.

For stort trykk i fossen

Fiskeetelleren som ble installert i Mjølnerødfossen for noen år siden, har vist at svært få laks eller ørret klarer å komme seg forbi fossen når det er stor vannføring.

– Det er stor vannføring i august, september og oktober, og på denne tiden av året er det normalt mye fisk som går opp i vassdragene rundt omkring. Men fisketelleren i Mjølnerødfossen har bare hatt sporadiske registreringer av fisk som har gått opp i løpet av disse månedene, forteller limnolog Daniel Johansson ved länsstyrelsen i Västra Götaland.

Han sier at det tyder på at vanntrykket i fossen rett og slett er for stort når vannføringen er høy til at fisken klarer å komme seg opp. Derfor skal et sideløp til elva nå åpnes ved Mjølnerød.

Graver vekk stenblokker og andre hindre

– Når vannføringen er høy blir dette sideløpet vannførende, og da blir det mulig for fisk å ta seg opp den veien. Men frem til nå har det ligget stenblokker og andre hindre i dette sideløpet. Så det vi gjør nå er å grave vekk disse vandringshindrene slik at fisken enklere skal kunne ta seg opp denne veien, sier Johansson.

Planen er å installere en fisketeller også i dette sideløpet. Dermed blir det to fisketellere ved Mjølnerød, og da får forskerne full oversikt over hvor mye fisk som vandrer videre opp i vassdraget.

– Ved ekstremt høy vannføring i elva har det vært mulig for fisk å ta seg opp via sideløpet og dermed komme seg forbi laksetelleren i fossen uten å bli registrert. Med to tellere på plass, får vi full oversikt, sier Johansson.

Arbeidet med å åpne sideløpet ved Mjølnerød og installere en ny fisketeller er et samarbeidsprosjekt mellom länsstyrelsen i Västra Götaland og Fylkesmannen i Østfold. Det er finansiert av Svenska Naturskyddsföreningen.