Hopp til innhold

Ny etat skal stoppe sykkel-sommel

Det har vært altfor mye sommel med sykkelvei-utbyggingen i Oslo. Det innrømmer nå byrådet og oppretter en egen midlertidig sykkeletat for å få fortgang i utbyggingen.

Sykkelvei

Den nye etaten skal sikre at hovedsykkelveinettet som skulle vært klart i fjor - er klart ved utgangen av 2012.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Veinettet som skulle vært klart i 2008 er fortsatt ikke ferdig, og nå har byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland sluppet opp for tålmodighet:

– Vi skal ha på plass hovedsykkelveinettet. Det har vært altfor mange løfter og planer som ikke har vært gjennomført. Nå har tiden kommet for å gjennomføre planene.

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland (H)

Foto: NRK
Bysykler

Etaten skal også sørge for at det blir flere bysykler i byen.

Foto: Ruth Lothe / NRK
Knut Even Lindsjørn

Knut Even Lindsjørn (SV)

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Røslands løsning på tregheten er en ny midlertidig sykkeletat.

– Vi må ha framdrift på hovedsykkelveinettet. Det er altfor vanskelig å komme seg fram som syklist i Oslo. Vi prøver nå å få til én virksomhet på toppen som skal koordinere de andre og sørge for framdrift, sier byrådslederen.

Flere bysykler

Målet med hovedsykkelveinettet er ikke bare å bedre og sikre veien for syklistene, men også å få flere til å ta sykkelen fatt fremfor andre fremkomstmidler.

Og det er disse målene Røslands sykkeletat vil jobbe mot.

– Etaten skal ha hovedansvar for å sikre gjennomføringen av hovedsykkelveinettet i Oslo og bidra til at vi får satt ut flere bysykler i Oslo. Etaten skal også lede an for å få flere til å sykle til jobben.

Les også: Ingen flere bysykler i Oslo

– Mangler ikke planer og penger

Hovedsykkelveinettet skal strekke seg helt ut til ring 3. Over 100 km med sykkelvei er planlagt, noe er også allerede på plass, men langt fra alt.

Veinettet ble lovet ferdig i 2008 men da manglet det fortsatt 35 km. Denne gangen lover imidlertid Røsland at innen utgangen av 2012 skal alt være ferdig.

– Planene mangler ikke og egentlig ikke penger heller. Det mangler gjennomføring.

Roser byrådslederen

SVs Knut Even Lindsjørn er fornøyd med at byrådet satser på sykkel.

– Jeg synes byrådslederen fortjener ros for å ta sykkelutfordringene i Oslo på alvor. Jeg er veldig glad for at SV får raskt gjennomslag for våre forslag, vi fremmet i forrige uke forslag om at kommunen måtte få fart på sykkelutbyggingen, sier Lindsjørn.

Han håper det nå vil bli fart på sakene.

– Det ligger en rekke reguleringssaker i skuffen til byrådslederen. Min utfordring til ham er å få dem raskt opp derfra og sørge for at de blir prioritert.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Twitter .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.