Ny bryllupstrend inntar kirkene

Nå skal nygifte par danse seg nedover kirkegulvet – til poplåter.

Bryllupstrend dans

UT MED BRUDEMARSJEN: Da Karoline og Hans Petter Hammersmark giftet seg 2. mai i fjor, danset de seg ut av kirken til Beyoncés «Love On Top» (se video lenger ned i artikkelen).

Foto: Privat

Mange forelskede par skal vies de kommende månedene. Og skal du gifte deg i kirken, er det ikke lenger sikkert at du går ut til tonene av Mendelssohns brudemarsj sammen med din utkårede.

Det nyeste er nemlig å danse seg ut, og gjerne til en poplåt. Trenden fra USA har også nådd norske brylluper.

Etter at Petter og Marte Sæthre Grahl ble erklært mann og kone i Bragernes kirke i Drammen i fjor, danset paret seg nedover kirkegulvet til Stevie Wonders «Superstition».

– Vi er ganske danseglade personer begge to, og det er en av favorittlåtene til Petter. Publikum begynte å klappe da de hørte musikken, og vi så at enkelte på en måte fikk rockefoten i gang. Det satte i gang feststemningen, forklarer Marte Sæthre Grahl.

Ny trend i kirkebryllupene

Stevie Wonders «Superstition» ble spilt da brudeparet gikk ut av Bragernes kirke. Foto: Privat

Greit for kantoren

Felix Mendelssohns brudemarsj, som er hentet fra William Shakespeares «En midtsommernattsdrøm» som komponisten skrev musikk til, er en av de aller mest brukte brudemarsjene.

– Det er ofte jeg har tenkt at jeg kanskje kunne bli bedt om å spille noe annet, men folk vil ha den der, sier kantor Jørn Fevang som har det musikalske ansvaret under en vielse.

Fevang syns det er greit at brudepar vil gjøre noe annerledes, men understreker at det i så fall må gjøres ordentlig.

Hvor går grensen mellom hva som blir banalt og hva som blir fint? Det er ikke alltid lett å vite.

Jørn Fevang, kantor

– Jeg har ikke ingen motforestillinger mot at folk gjør eventuelle bevegelser og opptrinn under uttoget. Jeg tenker at det kan gjøres fint, men som alt annet må det gjøres bra hvis det skal bli fint, og det er en utfordring. Hvor går grensen mellom hva som blir banalt og hva som blir fint? Det er ikke alltid lett å vite.

Ny bryllupstrend

Karoline og Hans Petter valgte Beyoncés «Love On Top». Foto: Privat

Amerikansk trend

Brudepar som danser seg ut av kirken, har allerede etablert seg i USA. Nå har dette også kommet til Norge, ifølge bryllupsplanlegger Jeanette Lilleås.

Det er litt mer futt og fart nå. Brudepar har gått ut av kirken til Mendelssohn litt vel lenge.

Jeanette Lilleås, bryllupsplanlegger

– I USA er det proft, og de leier gjerne inn en som hjelper dem til å lage en dans. Og så har det kommet til Norge. Da velger de en kul sang, som «Happy» eller «I Got You Babe», setter på en CD, og alle danser.

Jeanette Lilleås

Bryllupsplanlegger Jeanette Lilleås.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Nordmenn er tradisjonelle og gifter seg gjerne i kirken, samtidig som de ønsker å gjøre noe annerledes, mener Lilleås.

– Det er noe annet enn Mendelssohn og orgelet. Det er litt mer futt og fart. Nå har de gått ut av kirken til Mendelssohn litt vel lenge, så nå er de klare til å «rocke opp» kirken og ha det litt mer gøy der.

– Mye mer oss

Det var til smil og latter fra familie og venner at Petter og Marte Sæthre Grahl danset seg ut av kirkebryllupet sitt i fjor sommer.

Paret har vært i flere bryllup hvor andre nygifte har gjort det samme, forteller Marte.

– Man kunne sikkert hatt en annen sang eller en annen utmarsj med orgel, som sikkert hadde vært like fint. Men dette var mye mer oss.

Her spiller kantor Jørn Fevang brudemarsjen