Ny biografi om Sven Elvestad

 Halden-forfatteren Sven Elvestad skrev 98 romaner og var en av Europas mest leste forfattere. Hans privatliv var brokete, og det kommer tydelig frem i en ny biografi om forfatteren.

Sven Elvestad, alias Stein Riverton

I Norge kom Sven Elvestads bøker ut i et opplag på over en million eksemplarer. I Sverige ble 'Jernvognen' alene utgitt i hele 200.000 eksemplarer. I Tyskland ble 85 av hans verk utgitt. NRK har laget radioteater av flere av Elvestads romaner. Nå kommer en ny biografi om Halden-forfatteren.

Foto: SCANPIX

Sven Elvestad het han etter en navneendring, men var kanskje mest kjent som Stein Riverton, den ukronede kongen av eldre norsk kriminallitteratur.

Sven Elvestads liv er et eventyr på godt og vondt. Han ble født i 1884 på Banken i Halden, og her vokste den unge lesehesten opp under harde kår.

 

Ruvet i det europeiske litteratur-terrenget

Sven Elvestad var sønn av styrmann Karl Edvin Sørensen og Adolfine Helene, født Elvestad. De fikk to gutter og to jenter. I kirkeboken står det at Sven ble født 6. september, døpt Kristoffer Elvestad og konfirmert som Kristoffer Elvestad Svendsen. 

Sven Elvestad, alias Stein Riverton og alias Kristian F. Biller, ruvet i det europeiske terrenget på flere vis enn som en produktiv forfatter. 

Han var 197 cm høy, veide over hundre kilo, brukte minus 22 i briller  og hadde en stor, rød portvin-nese.

Han drakk 10-15 liter vin hver dag og røykte oppunder 100 sigaretter daglig.

Mange beskriver Sven Elvestad som en stjernereporter, og som Norges mest betydelige kriminalforfatter. Han var dessuten en mesterlig kåsør.

- Før Agatha Christie

- Krimromanen Jernvognen (1909), der landskapet er sterkt inspirert av området rundt Skjærhalden på Hvaler, er en av verdens beste i sin sjanger. Forfattergrepet om hvem som er morderen er mye omtalt av krimekspertene, sier biografiforfatter Bernt Rougthvedt til NRK.

Jon Michelet

Jon Michelet er en av de norske forfatterne som er tildelt Riverton-prisen.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Agatha Christie brukte det samme knepet over 20 år senere, og ble nærmest geniforklart for dette. 

- Men Riverton/Elvestad var altså først ute, sier Rougthvedt.

Biografiforfatteren sier at Halden for øvrig går igjen som en rød tråd i Elvestads bøker. 

- Han vender alltid tilbake til dette på en eller annen måte,  og farens tragiske død til sjøs er som et mareritt for ham hele livet, sier Roughtvedt. 

Rivertonklubben

Sven Elvestad er også historien om et stort, produktivt skrivetalent - som levde ensomt, selskapelig fra restaurant til annen, uten rotfeste til noe eget hjem - helt til han endte opp som utbrent journalist.

Mange myter knyttes til navnene Sven Elvestad og Stein Riverton, noe han delvis var opphav til selv.

Opprettelsen av den norske kriminallitterære forening - Rivertonklubben, forteller sitt om Elvestads kapasitet i norsk sammenheng.

Rivertonklubben (stiftet 1973) er i følge statuttene en norsk forening med formål å arbeide for fremme av den gode kriminallitteratur i Norge. 

Klubben fungerer som et faglig fellesskap for forfattere, redaktører, litteraturforskere og andre som har en yrkesmessig tilknytning til kriminallitteratur, og er oppkalt etter forfatteren Sven Elvestad, som også signerte med navnene Kristian F. Biller, Knut Gribb, Asbjørn Krag og Stein Riverton. 

Ny biografi

Bernt Rougthvedt holder til i Grenland i Telemark, der Elvestad døde.
 
Han forteller til NRK at det ikke har vært noen enkel oppgave å skrive en biografi om Sven Elvestad.

- Dels begynner det å bli mange år siden Elvestad døde, og dels er en del kildemateriell noe uklart, noe ikke minst Elvestad selv bidro til, sier forfatteren.

Da faren og Svens eldste bror i 1896 omkom på sjøen, måtte Sven ut for å tjene til brød, som visergutt.

Hans første, faste jobb fikk han hos smøragent Carl Nilsen i Adelgata. Her skrev han en annonsetekst som både sjefen og annonseorganet falt for. Men 15-åringen skapte også en svart flekk på sitt rulleblad da han forårsaket eksplosjon i en lampe - og begikk underslag på 1.115 kroner.

17 år gammel slo Elvestad til med sin første journalistbragd, da han i 1901 bokstavelig kledde av den da landskjente skuespillerinnen Ragna Wettergren i avisen Fredrikstens spalter. Intervjuet med den besteborgerlige og "kunnskapsløse" fruen vakte rabalder.

Lanserte Asbjørn Krag

Unge Sven dro senere til Kristiania for å få seg skrivejobb, og  som journalist i hovedstadsavisen Ørbladet lanserte han mesterdetektiven Asbjørn Krag. 

Historiene var spennende og føljetonger fulgte mot slutten av hvert kvartal, da avisen trengte noe ekstra - noe som kunne få leserne til å fornye abonnementet av Ørbladet.

Sven Elvestad gikk lei etter 28 fortellinger i Ørbladet, men fortsatte med historiene om detektiven Asbjørn Krag.

Bøkene hans ble oversatt til engelsk, tysk, dansk, nederlandsk, spansk, serbokroatisk, svensk, slovakisk, tsjekkisk, finsk og ungarsk.

I Norge kom bøkene hans ut i et opplag på over en million eksemplarer. I Sverige ble "Jernvognen" alene utgitt i hele 200.000 eksemplarer. 

I Tyskland ble 85 av hans verk utgitt.

Døde 50 år gammel

Sven Elvestad ble funnet død i et værelse på Høires hotell i Skien 18. desember 1934, dagen før han skulle legge ut på sin ferd med båt til Det hellige land.

Han døde 50 år gammel.

Elvestad har fått sin egen plass med bauta oppkalt etter seg  i Halden.

Statuen av forfatteren er laget av Nils Aas, og ble avduket på Sven Elvestads plass 31. oktober i 1999.

De senere årene har det vært diskutert om statuen av Elvestad burde vært fjernet, i og med at det har kommet frem opplysninger om at han kan ha vært pedofil.

Bernt Rougthvedt dokumenterer godt i sin biografi at Elvestad var homofil, men vil ikke sette likhetstegn mellom pedofili og det faktum at Elvestad hadde en del "oppvartende" unge menn rundt seg, særlig i Italia.

- Det var ikke helt uvanlig i kunstnerkretser den gangen, sier Bernt Rougthvedt.

Kilde: Bård Halvorsen/Rivertonklubben