Hopp til innhold

NSB: – Ikke sats på oss i dag

Selv om lokførerstreiken var over søndag ettermiddag, klarer ikke NSB å få i gang togene på Østfoldbanen før tirsdag. NSB har heller ikke fått tak i nok busser for å betjene strekningen godt nok.

Buss for tog i Ski

Fra Ski stasjon går det 23 direktebusser til Oslo inntil togene kommer på plass der de skal være til oppstart tirsdag morgen. Det er ikke nok for å få en sammenhengende trafikk på Østfoldbanen mandag.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Mandag morgen er det fortsatt et stort stykke arbeid som må gjøres etter at togene har stått stille i nær fem uker, sier informasjonssjef i NSB, Åge Christoffer Lundeby.

– Det er faktisk som å komme inn på rommet til barnet ditt når det ikke er rydda opp på fire uker. Lekene ligger litt strødd om nå, så nå holder vi på med å rydde opp etter et litt for langt opphold, sier han.

Må få togene på rett plass

Lundeby forklarer at det etter full togstans i fire uker på Østfoldbane tar tid å få ryddet opp og få tog og personell på rett sted.

– Vi har personell nå, så der er det ingen problemer lenger, men togene står ikke der man skal ha dem ved oppstart. Nå må man sakte med sikkert rulle seg tilbake og se hvor tog A skal være og hva vi må gjøre for å få det dit. Det er det puslespillet som er i gang nå.

Dermed må pendlerne på Østfoldbanen nok en dag finne andre måter å komme seg til og fra jobb og skole.

– Vi skulle så gjerne fått alle togene i gang denne mandags morgenen, men det greier vi ikke, beklager Lundeby.

Leker på barnerom

Omtrent som et rotete barnerom, mener informasjonssjef Åge Christoffer Lundeby at Østfoldbanen ser ut etter lokførerstreiken. - Nå har vi personell, men mangler tog på rett sted, sier han og beklager at kundene må vente enda en dag før de kan ta lokaltoget på Østfoldbanen igjen.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Ikke nok busser

Åge-Christoffer Lundeby

Informasjonssjef Åge Christoffer Lundeby anbefaler folk å finne andre måter enn buss for tog for å komme seg til og fra Oslo i dag. Det er også enkelte innstillinger langs de andre toglinjene.

Foto: Fouad Acharki / NRK

NSB opplyser at de ville trengt 200 busser for å få satt inn nok buss for tog på Østfoldbanen mandag, men at de kun har klart å få tak i 23 busser.

Fram til klokken ti mandag går disse bussene i direkte mellom Ski og Oslo, og betjener ikke alle de andre stasjonene som ligger ved linja.

– Vi har arbeid på Vestfoldbanen og hadde allerede støvsugd markedet for å greie buss for tog. Vi forsøkte å få tak i flere busser, men søndag kveld hadde vi bare klart 10 busser.

Han fraråder kundene å satse på NSB i dag, og kan heller ikke si noe om det vil bli bedre i mandag ettermiddag.

Nå tør vi ikke garantere stort mer enn det som er der nå, men garantien er at vi gjør så godt vi kan, sier Lundeby.