NSB kutter avganger

Passasjerene strømmer til togene til og fra Göteborg, men NSB kutter i tilbudet.

Markedsansvarlig NSB øst, Terje Andersen

Markedsansvarlig NSB øst, Terje Andersen.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Fra desember går NSB ned fra fire til tre daglige avganger hver vei mellom Halden og Göteborg.

Markedssjef for Østfoldbanen, Terje Andersen i NSB forteller at det er en avgang på ettermiddagen og et tog grytidlig om morgenen som skal kuttes ut.

– Det får negative konsekvenser for innbyggerne i Dalsland, inklusiv Trollhättan og Vänersborg. De sier at det finnes et arbeidsmarked i Halden, Sarpsborg og Fredrikstad, nå blir reisemulighetene dårligere, sier utredningsleder Jan Efraimsson i Västra Götlands region.

De har betalt NSB for å kjøre denne strekningen i Sverige.

Stor helgetrafikk

Men mens togene mellom Oslo og Göteborg i helgene har stor trafikk, er det få som reiser med disse pendleravgangene til og fra Sverige, forklarer Andersen.

– Når vi ser trafikktellingene, har nok ikke de tallene vist seg å indikere stor etterspørsel. Og når man ser på avgangstiden 04.35 fra Göteborg mandag til fredag, har det vært veldig få reisende i disse togene.

Nå har NSB varslet Västra Götalands region at de mangler tog til å kjøre morgen og ettermiddagsavgangen mellom Halden og Göteborg. De vil prioritere reisende i Norge.

Pendlerne i Norge først

– VI må være forutsigbare for pendlerne og de som skal av gårde på tur i hverdagen ellers også, så vi klarer å komme inn med et nytt togsett hvis vi får utfall. Det er forventningen til kundene.

NSB Regiontog mellom Halden og Göteborg hadde 5,9 prosent flere passasjerer de fire første månedene i 2016, sammenlignet med samme periode i 2015. Året før var trafikkveksten enda større med nesten 13 prosent.

Norge og Sverige jobber sammen for å bedre togtrafikken over grensen blant annet med en felles utredning om dobbeltspor. Efraimsson mener det gir et dårlig signal når det nå blir kuttet i avganger.

– Vi vil jo gå videre å bygge ut jernbanen mellom Trollhättan og Halden og på sikt dobbeltspor, så det blir negative signaler om NSB nå drar ned på den trafikken som går i dag.