Hopp til innhold

Nortura varsler mangel på storfekjøtt

Ikke før den mye omtalte smørkrisa er over, varsler Nortura at det kan bli mangel på norsk storfekjøtt i butikkhyllene.

Kyr på beite

– Det er vanlig at det er mindre dyr til slakting etter nyttår, men i år har det blitt enda mindre enn vanlig som en følge av smørkrisa, sier informasjonssjef i Nortura, Ellen Flø Skagen.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Det kan bli mangel på norsk storfekjøtt i norske butikkhyller. Varskoet kommer fra kjøttgiganten Nortura, et samvirke eid av 17 800 norske bønder.

Smørmangelen har allerede ført til at det er mangel på enkelte kjøttprodukter i butikkene, siden bøndene har holdt igjen dyra sine for å produsere melk til smør, i stedet for å sende dem til slakt.

– Det er vanlig at det er færre dyr til slakting etter nyttår, men i år har det blitt enda mindre enn vanlig som en følge av smørkrisa. Enkelte produkter kan forbrukerne oppleve at det er tomt for i hyllene, sier informasjonssjef i Nortura, Ellen Flø Skagen.

LES OGSÅ:

Reddes av import

Men, situasjonen er mørkere enn som så. Smørkrisa har bare forsterket en underliggende og mer alvorlig situasjon, ifølge Flø Skagen.

Storfeproduksjonen har gradvis gått nedover, noe som på sikt kan få større konsekvenser.

– Produksjonen av norsk storfekjøtt er for lav i forhold til etterspørselen. Hadde det ikke vært for importen, så hadde vi hatt for lite storfekjøtt i butikkhyllene, sier Flø Skagen.

I Østfold har kjøttproduksjonen gått ned med over 15 prosent siden årtusenskiftet.

– Ytelsen per ku øker, og det gjør at det trengs færre melkekyr. Vi har ikke klart å erstatte nedgangen med ammekyr og spesialisert storfekjøttproduksjon, sier bondelagsleder i Østfold, Bjørn Gimming.

Vil øke kjøttproduksjonen

Ifølge informasjonssjef i Nortura, Ellen Flø Skagen, skal konsernet nå be landbruksmyndighetene om å utforme en nasjonal strategi for å øke produksjonen av storfekjøtt i Norge.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) sier til NRK.no at det har blitt satset mye på næringen de siste årene og at det skal fortsette.

– Landbruks- og matmeldinga som nylig ble lagt frem har den mest ambisiøse produksjonsmålsettingen vi har hatt i landbrukspolitikken. Vi vil øke kjøtt og matproduksjonen, basert på norske ressurser, sier Brekk.

LES OGSÅ:

– Føler vi kjøper kvalitet

Men så lenge markedet hele tiden dekkes opp med importert kjøtt, kommer mye an på forbrukerne.

I en matvarebutikk i Fredrikstad møter NRK.no Tommy Nilsen og Linn Ramberg. De sier at de foretrekker å kjøpe og spise norsk kjøtt.

– Ja, det er viktig at vi bruker norske rådvarer. Ikke minst for å beholde arbeidsplassene her i landet. Vi føler også at vi kjøper kvalitet når vi kjøper norsk, ikke minst på alle nyhetene om smuglerkjøtt på markedet, sier de to.