Hopp til innhold

Norske medier hedret Museum

NRK Østfolds Øyvind Arntsen er tildelt ViS-prisen for kritisk, innsiktsfull og vederheftig forskningsjournalistikk.

MUSEUM ombord i RS 14

Museum satt i påsken ny rekord i nedlastinger og ble nummer sju i hele NRK. Her er programleder Øyvind Arntsen om bord på redningsskøyta.

Foto: Johan J Petersen / Redningsselskapet

Øyvind Arntsen

Øyvind Arntsen er programleder i Museum på P2.

Foto: Linn Jeanette Folkenborg / NRK

Det er Vitenskapsakademiet i Stavanger , (ViS), som er sekretariat, og juryen har bestått av representanter for Aftenposten, Adresseavisen, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen, Stavanger Aftenblad, Norsk Presseforbund, Norsk Pressehistorisk Tidsskrift, Høgskolen i Oslo og Vitenskapsakademiet i Stavanger.

Prisen deles ut for annen gang, i fjor var det Aftenposten som vant, med deres artikkelserie om hvordan oppdragsgivere påvirker forskningsresultater.

– Veldig morsom oppmuntring. Overraskende at et lite program ute i provinsen får en pris som egentlig er kjempestas. Både aviser og andre medier står i juryen, forteller Arntsen.

Danket ut de store

Det var mange nominerte fra forskjellige kategorier innenfor presse, media og forlagsbransjen. Fra NRK var Ekko og Dagsnytt 18 nominert i tillegg til Museum.

Prisen er heder og ære, invitasjon til å holde et foredrag ved Universitetet i Stavanger den 14. juni og 50.000 kroner.

– Hvordan er det mulig at en enmannsredaksjon danker ut de store?

– Antakelig er det bare flaks, ler han.

– Hva gjør du med premiepengene?

– De går som copyright til sønnen min, som fant på dette programmet når vi var på campingtur på Vestlandet.

Populær podcast

Museum er inne i sitt ellevte år på P2, med program nummer 445 denne uka. Museum er et reportasjeprogram, i motsetning til et studiobasert program, og reiser land og strand rundt, hovedsakelig i Norge og Norden.

«Glede, kunnskap og begeistring» er Museums slagord og fra starten av har Museum vært en «desentralisert» redaksjon, med base hos NRK Østfold.

Museum har lagt ut sine programmer som podkast siden dette tilbudet ble introdusert i NRK, og for øyeblikket er det 132 programmer tilgjengelig. I påskeuka satt Museum ny rekord i nedlastinger og ble nummer sju i hele NRK.

Derfor fikk museum prisen

Museum, især representert ved programleder Øyvind Arntsen,

  • er helt opp mot forskningsfronten innen norsk historie og arkeologi – de fremstår generelt som godt informerte. De gjør meget gode valg i valg av problemstillinger og av forskere som blir tatt med i programmet.
  • har et kritisk spørrende blikk på forskningen, og ser etter de politiske implikasjonene av arkeologi og historie. Det blir stilt krav til forskere som intervjues – og satt spørsmål med ulike tolkninger, hvilke interessenter de representerer.
  • har en særlig god evne til å visualisere materialet på en måte som egner seg for radiomediet.
  • har et særlig høyt nivå på det håndverksmessige innen journalistikk – oppbygning av programmene, valg av spørsmål som stilles, steder som oppsøkes og generell lydsetting.
  • er særlig dyktige til å fortelle historier på en engasjerende måte – og også til å gjøre forskningsarbeidet til dramaturgiske enheter, hvor lytterne opplever å få følge forskningen skritt for skritt fra materiale og gjennom tolkningsprosesser.
  • har eksistert lenge (et anslag på 11 år ble nevnt), og har i hele perioden levert radioprogram av høy kvalitet, men har blitt enda bedre de siste årene.
Museum

Øyvind Arntsen ble hedret med kake på jobb.

Foto: Lotte Olsen / NRK