Hopp til innhold

Norsk øl skal bli enda mer norsk

Hansa Borg bryggerier i Sarpsborg har hentet frem en gammel måte å brygge øl på som ikke har sett dagens lys siden 1930-tallet.

et er Hansa borg bryggerier i Sarpsborg som står bak prosjektet, som startet for snart ett år siden

Her brygges det øl på norsk korn. Det er første gang på 80 år det har skjedd.

øl

Dette ølet er brygget på lokale råvarer.

Foto: Birger Kjølberg / NRK
Korn

Men bygg fra norsk åker har blitt regnet som for dårlig til å bruke i ølproduksjon. Det ville en bonde være med på å motbevise.

Foto: Birger Kjølberg / NRK
Mann i åker

Kornbonde Thoralf Hvidsten sjekker kornet.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Det er nesten 80 år norsk øl ble laget på samme måte, som ølet som i morgen skal tappes hos Hansa Borg bryggerier i Sarpsborg.

Prosessen startet på Hvidsten gård i Fredrikstad allerede i mai 2013.

– Det er et byggslag som er spesielt for malting. Derfor burde det passe utrolig godt til dette prosjektet med å lage øl av det. Det er nok en god del hinder vi skal passere, men vi må være optimister og ha tro på dette, sa kornbonde Thoralf Hvidsten da kornet gikk i jorda.

LES OGSÅ:

Ser lyst på livet

Det hele startet med at bryggeriet ville ha et nytt produkt å selge. Løsningen ble å lage noe som var helnorsk – og gjorde med det en mangeårig drøm til virkelighet.

– Å brygge øl på lokale råvarer, sier bryggerimester Åge Willy Olsen ved Hansa Borg bryggerier.

Men bygg fra norsk åker har blitt regnet som for dårlig til å bruke i ølproduksjon. Det ville bonden være med på å motbevise.

– Det er et veldig friskt og godt aks uten noen som helst form for sykdom, som gjør at jeg ser lyst på livet, sier Hvidsten.

LES OGSÅ:

– Alt en malter kunne ønske seg

Sommer har blitt til høst og bonden har gjort sin del av jobben.

– Det er ikke noe mugg, og har en frisk, god lukt. Det er førsteklasses kvalitet. Nå overlater jeg til dere på bryggeriet å lage et sluttprodukt som vil leske min strupe, sier Hvidsten til bryggerimesteren.

Ølet kunne vært kortreist, fra Fredrikstad til Sarpsborg. Men bygget måtte en omvei innom Finland for å bli til malt.

– Det er fordi det ikke finnes malteri her i Norge, sier Olsen.

Og om det norske kornet hadde finske Raimo Koljonen ved Viking Malt bare én ting å si.

– Det var veldig bra. Store korn og lite støv. Det var alt en malter kunne ønske seg, veldig bra.

Tilbake på bryggeriet skal malt laget på norsk bygg bli til øl. Det har ikke blitt gjort siden 30-tallet.

– Søt og god vørter. Men det blir ikke ordentlig før vi får på gjær, smiler bryggerimester Åge Willy Olsen ved Hansa Borg bryggerier.

Men allerede i morgen er ølet klart. Da skal de første flaskene med helnorsk øl tappes ved bryggeriet i Sarpsborg.