Norsk 18-åring løslatt i Hellas

NAXOS/OSLO: 18-åringen som er siktet etter en voldshendelse på Ios ble i dag løslatt, ifølge hans norske advokat.

Nordmann fengslet på Naxos

18-åringen ble fraktet i politibil til rettslokalet på Naxos.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

Mandag ble en 18 år gammel norsk mann pågrepet og siktet etter en voldshendelse, på den greske øya Ios. Han er mistenkt for å ha skadd en annen norsk 18-åring med en knust flaske.

Ifølge mannens norske advokat ble mannen i dag løslatt. Han er nå fraktet ut av rettslokalet, ført inn i en politibil og faktet bort.

Den siktede 18-åringen har sittet i arresten på politistasjonen på Naxos, en times båttur fra øya Ios der ugjerningen skjedde.

Klokken 12.30 gresk tid ble 18-åringen fraktet med politibil til rettslokalet, der den greske advokaten ventet på ham.

Marte Svarstad Brodtkorb er den fornærmede mannens bistansadvokat. Hun sier det er godt at siktede nå får komme hjem, men har ikke noen kommentar utover det.

Nekter straffskyld

Da NRK besøkte den hvitmalte politistasjonen midt i sentrum tirsdag kveld, ropte 18-åringen til oss gjennom jerngitteret til den lille cella.

Han likte dårlig at det var norske journalister inne på stasjonen, og ba om å ikke bli identifisert.

I Hellas sitter en norsk tenåring fengslet, siktet for drapsforsøk etter en voldsepisode på den greske øya Ios i helgen. NRKs reporter Svein Vestrum Olsson er på øya Naxos der politiet etterforsker saken.

I Hellas sitter en norsk tenåring fengslet, siktet for drapsforsøk etter en voldsepisode på den greske øya Ios i helgen. NRKs reporter Svein Vestrum Olsson er på øya Naxos der politiet etterforsker saken.

Rettsbygningen ligger drøyt 200 meter fra politistasjonen. Der har han gitt sin forklaring sammen med sin greske advokat.

18-åringen nekter straffskyld for siktelsen på drapsforsøk.

Mannen som ble skadd i hendelsen var lagt inn på sykehus i Aten, men er blitt skrevet ut. Han blir fraktet til Norge så fort som mulig.

– Han har det bra etter forholdene, men det var bare flaks at det ikke gikk verre. Nå er det viktig for ham å få så mye ro som mulig og komme seg hjem til familien sin, sa Brodtkorb til NRK i går.

Ber om endret siktelse

– Vi vil argumentere med at det riktige her er en siktelse for grov kroppsskade, som paragrafen vil være i Norge. Det vil medføre at han lettere kan slippes fri fra varetekt, sa hans advokat, Kim Gerdts til NRK før rettsmøtet.

Gerdts kjenner 18-åringen fra før og bistår i saken fra Norge, mens det er den greske advokaten som møter her på Naxos.

Kim Gerdts

Kim Gerdts er 18 åringens forsvarer.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Til Budstikka sa bistandsadvokat Brodtkorp at fornærmedes familie også ønsket at den siktede mannen fikk komme hjem til Norge så fort som mulig.

– Vi mener det er til det beste for alle parter, sa hun til Budstikka.

Gerdts beskrev soningsforholdene som dårligere enn norsk standard, men at det som plagde 18-åringen mest, var den svært alvorlige siktelsen.

NRK har fått bekreftet fra politiet på Naxos at strafferammen på drapsforsøk i Hellas er mellom fem og ti års fengsel.

Selv om cella nordmannen satt på er liten, sa advokat Gerdts at flere andre ting var friere for den fengslede her enn det ville vært i Norge.

– Han kan både ringe dem han vil, og han kan motta besøk. Slik ville det ikke vært i Norge, sa Gerdts.

Pågående konflikt

NRK får opplyst at de to 18-åringene kjenner hverandre fra før, og at det har vært en konflikt mellom de to som har pågått over noe tid.

Faren til fornærmede har også fortalt NRK at det nærmest var en tilfeldighet at konflikten eskalerte denne kvelden.

Rundt 600 norske ungdommer er ventet til Ios denne sommeren.

– Vi vet med sikkerhet at dette kunne skjedd når og hvor som helst, har familien uttalt til NRK.