Norlandia kastes ut av Moss

Det private helsefirmaet Norlandia, som driver to omsorgssentre i Moss, får ikke drive videre når avtalen går ut i 2018. Det forteller den nye Ap-ordføreren, som ikke ønsker private aktører i helsevesenet i kommunen.

Norlandia Skoggata

Norlandia har drevet Skoggata bo- og servicesenter siden 2013. Nå tar snart kommunen over.

Foto: SHEMSI BUNJAKU / NRK

Moss kommune vil ikke fortsette å konkurranseutsette helsetjenester i kommunen, og vil snarest avslutte avtalene med Norlandia. Det kom frem på en pressekonferanse tidligere i dag, der det nye rødgrønne flertallet i kommunestyret, med Rødt, Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet de Grønne, ble presentert. Hanne Tollerud blir etter alle solemerker ny ordfører i Moss fra neste uke.

Det skjer fordi Høyres Tage Pettersen gir seg som ordfører og i stedet inntar Stortinget. Dermed ryker hele det blåblå prosjektet i Moss, som har vært et utstillingsvindu for Høyre/Frp-regjeringen.

Graverende forhold

Larver i sår

Dårlig sår-stell skal ha vært bakgrunnen for at Åge Villi Kristiansen fikk fluelarver i sårene på beina.

Foto: Bilde med tillatelse fra Fri Fagbevegelse/Fagbladet

NRK skrev i august om Åge Villi Kristiansen som fikk fluelarver i sår på foten, på grunn av dårlig behandling ved Skoggata bo- og servicesenter i Moss. Han skal heller ikke ha fått tilstrekkelig hjerte- og lungeredning da han døde fem dager etter at fluelarvene ble oppdaget.

Skoggata bo- og servicesenter drives av Norlandia, som også driver Orkerød sykehjem i Moss.

Begge hendelsene ble rapportert til Fylkesmannen, som gransker saken. Finner fylkeslegen ut at det har vært kontraktsbrudd, så vil Moss kommune avbryte kontrakten med Norlandia med en gang, forteller Tollerud.

– Hvis vi har en juridisk mulighet til å komme oss ut av den avtalen på grunn lag av det, så vil vi avbryte kontrakten umiddelbart, sier Tollerud.

Vil ikke inngå ny avtale

Dersom det ikke finnes kontraktbrudd, vil kommunen vente til kontrakten går ut 31. januar 2018. Istedenfor å fornye kontrakten, vil de da gjøre tjenesten kommunal.

– Vi har hele tiden sagt at vi vil ha bort konkurranseutsettingen, og velferdsprofitørene skal vekk. Pengene innenfor helse og omsorg skal gå de som trenger det.

Ny ordfører i Moss

Hanne Tollerud tar mest sannsynlig over som ordfører i Moss etter Tage Pettersen. Hun lover at kommunens helsetjenester ikke lenger skal bli gjennomført av private aktører.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Arbeiderpartiet i Moss har hele tiden vært imot at det er private aktører som skulle levere helsetjenester i Moss. Da tjenesten ble lagt ut på anbud i 2012 var det Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre som stemte for dette, mens Arbeiderpartiet og SV stemte mot, skriver FriFagbevegelse.

– Det at man får synlighet på ting som ikke skulle ha skjedd, er med på å underbygge at vi trenger private bedrifter. Jeg tror eldreomsorgen i fremtiden trenger alle kloke hoder, sier konsernsjef i Norlandia, Yngvar Tov Herbjørnssønn.