Hopp til innhold

Slik kan sommerferien bli nesten gratis

Ferie med familie og venner behøver ikke bli så dyrt. Tursøstrene Hege og Stine Schultz Heireng råder til å tenke litt annerledes i sommer.

Hjørundfjorden

FJORDER OG FJELL: Hjørundfjorden på Sunnmøre er et av reisemålene Hege og Stine Schultz Heireng trekker frem.

Foto: tursøstrene.no

– Naturen er gratis i Norge. Vi har allemannsretten som gjør at alle kan ferdes fritt i naturen hele året. Det er masse opplevelser som venter på deg, sier Stine Schultz Heireng.

Hun og søsteren driver instagramkontoen @tursostre.no og har også gitt ut en bok. Se reisetipsene deres lenger ned i saken.

Under koronapandemien har nesten ingen nordmenn reist til utlandet. Palmer og sandstrender i varmere strøk, har blitt byttet ut med norgesferie.

Ifølge en undersøkelse gjort av NHO Reiseliv, vil syv av ti nordmenn dra på ferie i Norge i sommer.

Man kan låne utstyr gratis

Turer i norsk natur kan gjøres billig. Man skal heller ikke la mangel på utstyr stoppe turlysten, råder søstrene Schultz Heireng.

Hege og Stine Schultz Heireng

UT PÅ TUR: Hege og Stine Schultz Heireng reiser mye i Norge.

Foto: tursøstrene.no

– Det finnes mange steder hvor det leies ut utstyr. Man kan låne gratis kajakk, telt, sovepose og liggeunderlag – alt man trenger for en fin overnatting i naturen.

Å sove under åpen himmel kan også bli minneverdig.

– Hvis man vil prøve noe spennende kan man ta med barna og sove under åpen himmel, eller låne et tretelt som man henger opp mellom trærne.

Dersom man ønsker å finne en teltplass litt for seg selv, råder søstrene til å gå på oppdagelsesferd i området man drar til. Mange av de faste teltplassene kan bli veldig fulle ved de kjente reisemålene.

NRK forklarer

Hvor kan jeg reise i sommer?

Kan jeg reise til utlandet?

Alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige, frarådes av utenriksdepartementet. Dette gjelder foreløpig frem til 1. juli. Noen land er det derimot gjort unntak for. Dette gjelder noen land og regioner i Norden og i EØS-området. Disse oppfyller kriteriene til Folkehelseinstituttet for lav smittespredning. 

Hvilke land og regioner er det unntak for?

Det er gjort unntak for Island, Malta og Grønland. I tillegg er det unntak for noen områder i Finland. Landlisten blir oppdatert hver andre uke på regjeringen sine nettsider. 

Må man i karantene dersom man reiser til utlandet?

Man må registrere seg dersom man kommer fra utlandet og inn i Norge. I tillegg må man teste seg og i de fleste tilfeller også i karantene på egnet sted eller karantenehotell. Dersom man er fullvaksinert eller har hatt korona de siste seks måneder, trenger man ikke å gå i karantene. Det er også unntak fra karantene dersom man har vært i land med lavt smittepress. 

Kan jeg reise overalt i Norge?

Alle reiser innenlands kan gjennomføres. Men ifølge regjeringen må de som ikke har fått vaksine eller har hatt koronavirus siste seks måneder, være ekstra forsiktige. Dette er for å hindre smittespredning mellom ulike områder i landet. Hvis man bor i en kommune med strenge tiltak, skal man følge disse selvom man reiser til en kommune med mildere tiltak. 

Utbrudd i ferieparadis – håper å slå ned smitten før ferien

Økende interesse for friluftsliv

Det siste året har Den Norske Turistforening (DNT) merket at flere og flere interesserer seg for friluftsliv.

– Det er utrolig kjekt å se hvor mange som finner veien ut i norsk natur og som jeg tror får øynene opp på nytt for å reise i Norge, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Solvang.

Solvang håper interessen for å reise i Norge vil fortsette også etter pandemien.

– Vi håper det virkelig sterkt at flere tenker at det er fint å bruke Norge som et ferieland, fordi det har kommet så mange nye, kjekke tilbud. Og så tror jeg nok kanskje vi må ta innover oss at nordmenn også vil reise.

Tips til turer fra tursøstrene:

Blefjell:

Blefjell med Åklinuten i bakgrunnen
Foto: Anne Lognvik / NRK

Et par timer med bil fra Oslo ligger Blefjell. Her er det kjempefint å overnatte i telt. Turen passer både for dem som er veldig vant med friluftsliv og de som ikke har så mye erfaring. Det er en del stigning i terrenget før man kommer opp på Blefjellsplatået, men på toppen får man naturskjønn utsikt. Her kan man også leie ubetjente DNT hytter.

Finnemarka:

På tur i Finnemarka
Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Hvis man reiser vestover mot Drammen finner man Finnemarka. Her er det åpen furuskog og skogsvann. Liker man å telte eller sove i hengekøye, er det mange fine steder her. Hit kan man også dra og vandre på dagstur.

Tur i nærområdet:

Pærnes, Torsnes Fredrikstad
Foto: Caroline Bergli Tolfsen / NRK

Rundt i landet er det flere fine turopplevelser i nærmiljøet der man bor. Hvis man ikke ønsker å dra så langt, kan man ta både overnattingstur og dagstur i skog og mark der man er. Finn en ny rute, velg en annen løype og gå på tur. Bildet er fra Torsnes i Fredrikstad.

Måtinden:

Fjell Andøya Vesterålen
Foto: Dina Storvik / NRK

Måtinden er en fjelltopp i Vesterålen. Her følger du et fjellplatå mellom Stave og Bleik, og man kan nyte utsikten mot havgapet, kritthvite sandstrender og taggete nordlandsfjell.

Fjorda:

Fjorda
Foto: tursøstrene.no

Nord for Oslo i Gran kommune ligger Fjorda. Her kan man leie kano og padle av gårde på eventyr. Her er det også mange fine teltplasser og steder hvor man kan henge opp hengekøye. Fyll kanoen med det du trenger og familien og dra av gårde på oppdagelsesferd.

Hjørundfjorden:

Hjørundfjorden
Foto: Arne Flatin / NRK

Hjørundfjorden på Sunnmøre er omkranset av fjell og mektig natur. Dette er en fjordarm som ligger i Ørsta og Sykkylven kommune i Møre og Romsdal. Her er det flere fjelltopper med ulik vanskelighetsgrad. Blant annet Slogen, Dalegubben og Skårasalen.

Hardangerfjorden:

Ullensvang i Hardanger
Foto: Willy Haraldsen / Samfoto

Hardangerfjorden i Vestland fylke er Norges nest lengste fjord. Her er det flere fine turer å gå og mange steder å telte dersom man vil overnatte i naturen. Langs fjordarmen kan man se epleblomstringen og man kan gå Dronning Sonjas panoramatur mellom bygdene.