Norges største isbiter vises fram

Smeltende is skal gjøre Oslo-folk klimabevisste. Klima X-utstillingen åpner i dag.

Isblokk
Foto: NRK
CO₂ i atmosfæren
413,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,0°C
Les mer  om klima

Norsk Teknisk Museum åpner tirsdag utstillingen Klima X, og hovedfokuset i utstillingen er tre massive klosser med smeltende is.

Isbiter på 6,5 tonn

Jack Stensland

Jack Stensland, også kjent som Mr. Iceman.

Foto: NRK

De tre isklossene er trolig Norges største isbiter.

- Isklossene veier 6,5 tonn hver. Dette er helt unikt, og jeg har aldri hørt om at det har blitt gjort noe lignende i noen andre land, sier Jack Stensland, daglig leder i Mr. Iceman, firmaet som står bak isskulpturene.

Besøkende på museumet skal føle på kroppen hva global oppvarming og klimaendringer betyr, og dermed lar utstillerne isklossene smelte fritt.

I tillegg er gulvet i utstillingsområdet dekket av 10 cm vann for å illustrere effekten av økt havnivå. For å unngå våte føtter vil alle gjester bli tildelt gummistøvler ved inngangen.

Mr. Iceman lager isbit

Mr. Iceman igang med forberedelser før utstillingen.

Foto: NRK

Åpnes av fredsprisvinner

- Klima X er en av våre største satsinger noen gang, og vi ønsker å bidra til kunnskap om klima. Målet er å påvirke til klimavennlig handling på alle nivåer, forteller prosjektleder Dag Andreassen.

Det ventes over 350 000 besøkende til utstillingen, som blir åpnet tirsdag morgen av Jens Stoltenberg og fredsprisvinner Rajendra K. Pachauri, som er medlem av FNs klimapanel.

Utstillingen skal stå i to år, og etterhvert som isklossene smelter bort vil de bli erstattet av nye.