Norges mest talentfulle midtbane?

Mens en hel fotballverden følger med på Martin Ødegaard, har midtbanekollegaene jobbet godt i hans skygge.

Iver Fossum, Martin Ødegaard, Martin Rønning Ovenstad

Iver Fossum (18) (t.v.) har fått sitt store gjennombrudd denne sesongen, mens Martin Rønning Ovenstad (20) (t.h.) har hatt en sesong preget av sykdom. Spilleren i midten, Martin Ødegaard (15), har en hel fotballverden bitt seg merke i.

Foto: NTB/Ekornesvåg/Pedersen / Fotomontasje

– Spør du meg, så svarer jeg selvfølgelig ja.

David Nielsen

David Nielsen er klokkeklar på at ungguttene får spille fordi de er gode nok.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Det sier Strømsgodset-trener David Nielsen til NRK.no.

Spørsmålet han svarer ja på, er om han disponerer Norges mest talentfulle midtbane. For mens en hel fotballverden snakker om 15 år gamle Martin Ødegaard, så har det vært litt mer stille rundt hans midtbanekollegaer i Strømsgodset.

– Det er en veldig spennende trio. Det er fryktelig mange gode fotballspillere blant de tre. De er viktige brikker hos oss, sier U-21 landslagstrener Leif Gunnar Smerud.

Men Martin Ødegaard får ikke Smerud så mye glede av, for han har allerede tatt steget opp til A-landslaget. Derimot er både Iver Fossum og Martin Rønning Ovenstad med i neste U21-tropp.

– En enorm sesong

18 år gamle Iver Fossum har fått sitt store gjennombrudd denne sesongen.

– Han har vært helt fantastisk! Han har gjort alt han kan for å bli bedre. Og nå er han viktig for spillerne rundt seg, han er viktig for laget fordi han sprer trygghet. Han har levert en enorm sesong, sier Nielsen, før han fortsetter med å hylle talentet.

– Han er bare jevnt god, altså god hele tiden. Alt han gjør på trening er ordentlig. Det er 100 prosent innsats hver dag, han er aldri sløv.

– Det er hyggelig at han sier, svarer Iver Fossum litt beskjedent.

– Vi har mye bra på midtbanen. Martin, «Nana» og Martin. De er unge og kommer til å nå langt. Det er veldig morsomt å spille sammen med dem, fortsetter 18-åringen.

(Saken fortsetter under bildet)

Fossum

Iver Fossum (18) jubler for scoring i David Nielsens debutkamp som hovedtrener for Strømsgodset. Det endte med 2–1 seier hjemme mot Haugesund.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Fra sin midtbaneposisjon har unggutten vært involvert i hele 25 av 29 seriekamper så langt. Tre mål har det også blitt.

Smerud

U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud har både Fossum og Rønning Ovenstad i sin siste landslagstropp.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– For min del er jeg veldig fornøyd. Jeg hadde ikke forventet å spille så mye som det jeg har gjort, sier Fossum.

– Iver er både en trener og en medspillers drøm. Han er veldig lojal og jobber knallhardt. Med enorm løpskraft og god i begge bokser, er han veldig komplett til å være så ung, forklarer Smerud.

Les også:

Tilbake etter sykdom

En annen spiller som så ut til å gå mot en knallsesong er Martin Rønning Ovenstad. 20-åringen var fast i starten av sesongen, men mistet dessverre store deler av den med kyssesyke. Mot legenes spådommer har han allikevel rukket å komme tilbake på banen i år.

– Det er jeg jo veldig glad for. Han var veldig uheldig, for han var på et enormt høyt nivå da han ble syk. Den jobben han har lagt ned for å komme tilbake på dette nivået er helt umenneskelig, sier Nielsen.

– Vi har mange gode, unge og lokale spillere på midtbanen. Vi kjenner hverandre godt, og det er morsomt å spille sammen, svarer Rønning Ovenstad.

Han legger ikke skjul på at det var svært viktig for motivasjonen å komme tilbake for både klubb- og landslag, før sesongslutt.

– Man kommer ikke utenom at jeg fikk en knekk ved å være ute i fire måneder, etter å ha hatt en god start. Det var tungt. Men det gjør det ekstra deilig å få være med på slutten og starte noen kamper. Det gjør mye med motivasjonen min, sier Rønning Ovenstad.

– Han er veldig viktig for U21-landslaget. Han er motoren. Han hadde en kamp i Aserbajdsjan rett før han ble syk, der han var helt fantastisk. I pasningsspillet holder han ekstremt høy klasse, sier U-21 landslagstrener Smerud, som legger til at han tror Rønning Ovenstad fikk seg en vekker av å være ute med kyssesyken.

– Å være fotballspiller er ikke gitt. Man kan bli syk eller skadet, sier Smerud.

(Saken fortsetter under bildet)

Strømsgodset slo Sarpsborg

Martin Rønning Ovenstad (20) har hatt en sesong preget av både opp- og nedturer. Her jubler han sammen med Mounir Hamoud.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Les også:

Lokale unggutter

Nielsen er klokkeklar på at de spiller fordi de er gode nok, og at han stiller krav til sin talentfulle midtbane.

– Det er en grunn til at de blir så gode. Det er fordi vi har mye ball og de har mange touch i løpet av en kamp. Vi vil dominere spillet. Og det vil si at vi legger listen høyt for dem som ønsker å komme inn å spille for dette laget, sier Nielsen.

Han liker også at de tre ungguttene er lokale.

– Det betyr mye for oss som klubb og vår identitet. Og ikke minst for supporterne, forteller Nielsen.

Så langt er det Ødegaard som har stjålet de største overskriftene, uten at det ser ut til å plage de andre nevneverdig.

– Det blir litt i skyggen av Martin Ødegaard?

– Jeg lever godt med det. Det syntes jeg er fint, for da får jeg jobbet stille og rolig, ler Fossum.

Jeg tror Iver liker seg godt i skyggen der. Slik jeg kjenner den så liker han ikke å stjele de største overskriftene. Men jeg tror han hadde fått noen hvis ikke kompisen hans hadde tatt de fleste, forklarer Smerud.

(Saken fortsetter under bildet)

Ødegaard

Det har vært trangt om plassen rundt Martin Ødegaard (15) i år. Mens Ødegaard har fått mye oppmerksomhet, har Fossum og Rønning Ovenstad kunnet jobbe mer i det stille.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Les også:

Ambisjoner om spill i utlandet

Marienlyst stadion har til tider denne sesongen blitt løpt ned av talentspeidere som har tatt turen for å se Martin Ødegaard. Men i Drammen snakker man også mye om at de nevnte speiderne umulig ikke kan ha fått med seg prestasjonene til de andre spillerne på midtbanen.

Dermed blir spørsmålet hvor lenge klubben klarer å beholde talentene. For de har ambisjoner.

– Jeg tror alle på laget drømmer om å spille i Europa, og selv drømmer jeg om å spille i for eksempel Italia eller Nederland. Det er drømmen min og det er det jeg jobber for hver dag. Fortsetter jeg å jobbe hardt, så kommer nok den sjansen en dag, sier Rønning Ovenstad.

– Jeg har ambisjoner om å spille i utlandet, men jeg stresser ikke med det nå. Det er ikke så lenge siden jeg skrev ny kontrakt med Strømsgodset, så jeg har tenkt til å bli her en stund, sier Iver Fossum.

Når vi til slutt spør trener David Nielsen, om «alle» hadde snakket om Iver Fossum denne sesongen, hvis det ikke hadde vært for Martin Ødegaard, så er svaret kort og konsist:

– Ja.