Norges første offentlige grunnskole på engelsk

80 første- til fjerdeklassinger ved Manglerud skole i Oslo får all undervisning på engelsk når skolen starter om halvannen uke. Utdanningsdirektoratet har godkjent Oslo kommunes forsøk med engelskspråklig grunnskoletilbud.

Engelsk skole på Manglerud

LANDETS FØRSTE: Manglerud skole blir den første offentlige skolen i Norge med fullverdig grunnskoleopplæring der all undervisning skjer på engelsk.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

– Nå er alle godkjenningene på plass og vi er veldig glade for å starte opp, sier utdanningsbyråd Tone Tellevik Dahl (Ap).

Tone Tellevik Dahl på Oslo Rådhus

FORNØYD: Tone Tellevik Dahl (Ap) vil at den offentlige skolen skal være førstevalget for alle i Oslo, også internasjone innbyggere.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

For første gang vil elever ved en offentlig skole i Norge få all undervisning på engelsk. 80 elever fra første til fjerde klasse ved Manglerud skole i Oslo skal ta del i en forsøksordning med engelsk grunnskoletilbud.

Etter at NRK først fortalte om planene for engelsk grunnskole i vinter viste det seg at dette ikke kunne gjennomføres uten videre.

Opplæringsloven krever nemlig at offentlig grunnskoleundervisning skjer på norsk eller samisk. Rett før skolestart godkjente imidlertid Utdanningsdirektoratet søknaden om å etablere tilbudet som et forsøk.

Gratis og åpent for alle

Aron Breivold

SPENNENDE: Aron Breivold kunne tenkt seg å gå i en engelskspråklig klasse.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

– Det er spennende at man da kan dra til masse forskjellige land rundt om i hele verden og snakke med nesten alle folk, sier Aron Breivold som skal starte i 5. klasse på Manglerud skole.

Breivold forteller at han godt kan tenke seg å få undervisning på engelsk. Madeleine Prøysmo Delgado går i samme klasse og tror det ville vært krevende å snakke engelsk hele tiden.

– Det hadde vært litt annerledes fordi man kanskje ikke kan alle ordene man vil si, mener Prøysmo Delgado.

Det nye engelskspråklige tilbudet blir helt gratis og åpent for alle elever i Oslo kommune. Fram til nå har de engelskspråklige grunnskoletilbudene i byen vært privatskolene Northern Lights International School og Oslo International School, hvor blant andre prinsesse Ingrid Alexandra er elev. På sistnevnte skole koster det nesten 200 000 kroner i året å være elev.

– På tide

Ifølge prosjektleder Nina Wroldsen ved Manglerud skole er det på høy tid at Oslo får et engelskspråklig grunnskoletilbud i offentlig regi.

Nina Wroldsen

DEKKER ET BEHOV: Ifølge Nina Wroldsen ved Manglerud skole har elevene i de engelskspråklige klassene fra forskjellige kanter av verden.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

– Tiden er inne for å tenke globalt. Verden blir mindre og flere og flere har internasjonal bakgrunn. Dette tilbudet kommer til å dekke et behov som hittil ikke har blitt dekket, mener Wroldsen.

– Vi er opptatt av at den offentlige skolen skal være det naturlige valget for alle foreldre og barn i Osloskolen. Siden Oslo er en by med mange internasjonale innbyggere er det helt naturlig for oss å tilby engelskspråklig undervisning i offentlig regi, mener utdanningsbyråd Tone Tellevik Dahl.

I tillegg til klassene på Manglerud, starter også en tiendeklasse og en førsteklasse på videregående på Blindern med full engelsk undervisning. Og neste år blir det fylt på med nye seksåringer på Manglerud, slik at alle klassetrinn etter hvert blir dekket.