Hopp til innhold

Norges afterskimekka: – Må ha like mye politi som i fjor

Turistnæringa i Hemsedal forventer at politiet stiller med like mange politifolk som i fjor. Politimesteren kan ikke love nye tiltak.

Politiet på patrulje i Hemsedal

Forrige sesong ble det satt inn mer politiet i Hemsedal.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Vi var veldig fornøyd med det politiet stilte opp med sist vinter. Det ønsker vi at de stiller opp med denne vinteren også, sier daglig leder i Destinasjon Hemsedal, Richard Taraldsen.

Det er tida for storinnrykk i Hemsedal. På en vanlig vinterhelg leier opptil 7000 personer seg inn i bygda med rundt 2400 innbyggere

Det betyr problemer for en fjellbygd som har en politistyrke beregnet for et par tusen innbyggere.

Gode resultater

Sist vinter klarte politiet, kommunen og næringslivet å stanse den negative trenden med økt kriminalitet og mye bråk. Nå er spørsmålet om politiet kommer til å fortsette med den økte beredskapen denne vinteren.

– Jeg kan love at vi skal ivareta beredskapen som er nødvendig i Hemsedal også denne sesongen. Hvordan vi legger opp beredskapen har jeg ikke et svar på akkurat nå fordi vi blant annet ikke har fått rammene våre enda. Vi er også midt i en omstilling i politidistriktet, sier politimester for Sør-Øst politidistrikt, Christine Fossen.

Afterski i Hemsedal

Politiet samarbeidet med blant annet utelivsbransjen forrige sesong. Det samarbeidet fortsetter også denne vintersesongen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Forrige sesong ble det innført en rekke tiltak for å gjøre Hemsedal tryggere for alle.

– Våre tall og opplevelser viser at det har vært færre hendelser og straffbare forhold denne sesongen enn i fjor, så Hemsedal har blitt mye tryggere enn det har vært, sa lensmann for Gol og Hemsedal, Brit Fyksen i vår.

Les også: – Hemsedal har blitt tryggere

Ordføreren ble hørt

Høsten 2016 kom Hemsedal også i fokus etter at det ble kjent at tre menn ble frikjent for voldtekt av Andrea Voll Voldum etter et nachspiel i en campingvogn. Ordføreren sa den gangen at noe må gjøres for å gjøre bygda tryggere for alle. Forrige sesong fikk Hemsedal flere politistillinger i vintersesongen.

– Vi vurderer ulike tiltak for å styrke vår tilstedeværelse, men hvordan vi konkret gjør det må vi komme tilbake til. Det som er viktig å si er at det er politiets ansvar å sørge for en god beredskap, men selvfølgelig i samarbeid med kommunen og utelivsbransjen, sier politimesteren.

Utelivsbransjen vil fortsette med den samme økte bemanningen som fungerte forrige vintersesong. Men reiselivsnæringen understreker at de er avhengig av å se like mange politifolk rundt afterski og utestedene denne vinteren.

– Det har vært en avgjørende suksess at politiet har bidratt med ekstra ressurser, i helger, høytider og ferier. Næringen har gjort et kjempeløft med økt vakthold. Vi har dobla innsatsstyrken fra tidligere år.

– Det vil vi fortsette med, men ordensvakter har ikke politimyndighet, sier Taraldsen i Destinasjon Hemsedal.

Tiltakene forrige sesong

Afterski Hemsedal

Bedre belysning på utsiden av utesteder var ett av tiltakene som ble gjort forrige sesong for å bedre tryggheten for alle.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK
 • Flere skjenkekontroller.
 • Opplyste områder.
 • Samarbeid med taxinæringen i Hemsedal.
 • Bortvisning av overstadig berusede personer.
 • Flere ordensvakter.
 • Kurs for alle ansatte i utelivet: Ansvarlig alkoholhåndtering.
 • Kunnskapsbasert politiarbeid. "På rett sted til rett tid".
 • Omdisponere politiressurser. Fire nye midlertidig stillinger ble opprettet i Hemsedal.

  Gjør Hemsedal tryggere

  Bli med NRK til Hemsedal.