Hopp til innhold

Åtte nordmenn har blitt smittet av meslinger

I Europa har 41.000 personer blitt smittet med meslinger så langt i år. Åtte av dem er nordmenn, men epidemien får trolig ikke tak her i landet.

Meslinger

Meslinger forårsaker et karakteristisk rødt utslett, feber, snue og såre øyne. Sykdommen kan gi kramper, diare, øre- og lungebetennelse og hjernebetennelse.

Foto: CDC

Verdens helseorganisasjon (WHO) ber innstendig europeiske land om at flere må vaksineres mot meslinger. Tallet på smittede er vesentlig høyere enn i fjor.

Over 41.000 barn og voksne i Europa har fått meslinger i løpet av første halvår. I hele fjor var det 23.927 rapporterte tilfeller av meslinger, og året før var det 5723.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har minst 37 mennesker dødd som følge av meslinger så langt i år. 14 av dem i Serbia.

Smitten kommer fra utlandet

Ifølge Folkehelseinstituttets egen statistikk har åtte personer i Norge fått meslinger så langt i år. De ble diagnostisert i Østfold, Akershus, Oslo, Buskerud, Vest-Agder, Hordaland, og Nordland.

Tone Bruun, overlege, avdeling for infeksjonsovervåkning

Den høye vaksinasjonsdekningen vil forhindre et større utbrudd av meslinger i Norge, sier overlege Tone Bruun.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Vi har sett en økning i flere land i Europa de siste årene, og det er jo på grunn av for lav vaksinasjonsdekning i mange land, sier overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet

I febuar ble det kjent at tre nordmenn fikk påvist meslinger etter å ha vært i utlandet. En av dem var en helsearbeider som smittet en fjerde person. Siden har ytteligere fire nordmenn blitt smittet.

Tre personer har fått påvist meslinger i Stockholm siden juli, og nesten 30 personer ble smittet i Göteborg i vinter.

Vaksine av barn

MMR-vaksinen dekker meslinger, kusma og røde hunder. Den første av to doser blir gitt til barn når de er 15 måneder gamle.

Foto: Alan Kjetså / NRK

Men Bruun tror ikke at

Verdens helseorganisasjon mener at minst 95 prosent av befolkningen må ha to doser med vaksiner for å forhindre epidemisk spredning. Bruun mener at Norge er godt rustet mot en meslingepidemi.

– Vi er over 95 prosent på første dose med MMR, men vi har ikke nådd det nivået for andre dose enda. Vi har ikke mange tilfeller med meslinger i Norge, og det er takket være den høye vaksinasjonsdekningen, sier Bruun.

– Vi tar ingen sjanser

Ved ankomstsenteret i Østfold, som skal ta imot alle asylsøkere som kommer til landet, jobbes det aktivt med å avdekke og forhindre spredning av meslinger.

Så langt har de ikke registrert noen utbrudd, og det er takket være omfattende arbeid med vaksinasjoner.

– Vi gjør det vi kan for å forhindre spredning. De som ikke kan dokumentere at de har fått MMR-vaksinen blir vaksinert. Vi tar ingen sjanser, forteller Lena Harbo, avdelingsleder ved kommunehelsetjenesten på ankomstsenteret.

Ankomstsenter Østfold

På store, tettbebodde ankomstsentre ville meslinger spredt seg raskt. Derfor anbefaler FHI at alle barn under 15 år som ikke har gjennomgått meslinger eller er vaksinert mot meslinger tilbys MMR-vaksine allerede ved ankomst.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

Det er ikke alle steder vaksinedekningen er like stor.

I desember i fjor kunne NRK fortelle at 74 norske kommuner ifølge Kommunalhelsas statistikkbank ligger under Verdens helseorganisasjons anbefalte vaksinedekning mot meslinger.

I disse kommunene er dekningsgraden for 16-åringer under 90 prosent.

Moss, Fredrikstad, Spydeberg og Eidsberg er blant kommunene som har lav andel fullvaksinerte 16-åringer.

Vaksiner er viktige

Barn under 15 måneder og personer med immunsvikt er som regel ikke vaksinert mot meslinger, og Bruun mener det er viktig at de som kan vaksineres faktisk vaksinerer seg – både for å beskytte seg selv og disse sårbare gruppene.

– De utbruddene vi ser i Europa nå skjer i grupper hvor vaksinasjonsraten er lav, sier Bruun.

Meslinger er en svært smittsom sykdom. Den spres gjennom nysing, hosting, nær personlig kontakt eller direkte kontakt. Viruset kan også holde seg i luften og smitte over avstand.

Meslinger kan være dødelig. I 2016 døde nesten 90.000 barn over hele verden av meslinger, ifølge WHO.