Nordmenn klager mer på flyreiser

Antallet klager til Forbrukerrådet som handler om transport har økt med mer enn 80 prosent de siste tre årene. Flest klager handler om fly.

Baalsrud på flyhalen

Norwegian er den av flyselskapene som har fått flest klager rettet mot seg.

Foto: Norwegian

Totalt mottok forbrukerorganisasjonene i Norge 36.152 klager i fjor. Dette er en vekst på syv prosent, skriver Forbrukerrådet på sine nettsider.

Øverst på klagelisten finner vi klager på bil, bank og bolig. Men et av områdene som har hatt stor økning er passasjerklager. Disse havnet på drøye 3500 klager i fjor. Det er Transportklagenemnda for fly som har fått flest av klagene.

– De er den nemnda med nest flest saker på forbrukerområdet. Vi synes det er synd at så mange må ta saken til flyklagenemnda. Folk klager på ting som handler om bagasje, innstilte fly, kanselleringer og kompensasjon. Det handler om at de er uenige i om de har rett på kompensasjon, sier direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland.

Norwegian topper statistikken

Ifølge Forbrukerrådet er flertallet av klagene om fly rettet mot Norwegian. Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i flyselskapet mener at det er naturlig.

Lasse Sandaker-Nielsen

Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier at selskapet har forbedringspotensial, men legger til at ikke alle klagene de får inn gir rett til kompensasjon.

Foto: Margret Helland / NRK

– Det er ikke unaturlig at det største flyselskapet i Norge har flest klager, men vi er likevel ikke fornøyd med at vår andel er så stor. Her har vi et klart forbedringspotensial. Vi hadde en rekke utfordringer i fjor sommer som førte til flere lange forsinkelser og kanselleringer.

Han forteller at mange av klagene de får handler om korte forsinkelser som ikke gir rett til kompensasjon.

– Det er viktig å presisere at vi følger EUs regelverk for passasjerrettigheter. Det betyr at vi utbetaler kompensasjon til dem som har krav på det og sørger for mat, drikke og hotell, mens passasjerene venter på at flyet skal gå. Det er viktig at Forbrukerrådet og media ikke skaper et inntrykk av at alle forsinkelser gir rett til kompensasjon.

Helleland ikke fornøyd med utviklingen

Det er Forbrukerrådet, Forbrukertilsynet, Markedsrådet, Forbrukerklageutvalget, Forbruker Europa, og 15 klagenemnder som har mottatt de drøye 36.000 klagene.

Lind Hofstad Helleland (H)

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland forteller at regjeringen jobber med å gjøre hverdagen bedre for forbrukere.

Foto: Martin B. Andersson/Kulturdepartementet

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland er ikke fornøyd med utviklingen, men forteller at det arbeides med å gjøre hverdagen bedre for forbrukere.

– Forbrukertilsynet har nylig fått bedre verktøy til å forfølge brudd på forbrukerregler, etter et initiativ fra regjeringen. Samtidig arbeider regjeringen videre med ytterligere å styrke forbrukervernet, sier hun til Forbrukerrådets nettside.

Klager knyttet til bil topper fortsatt klagestatistikken. Hver tredje klage som har kommet inn handlet om bil eller parkering.

– Parkeringsklagenemnda fikk suverent mest klager av alle nemnder med 5369 saker i 2017. Det står for over 15 prosent av alle klagene på forbrukerområdet, sier Flesland.