Her sprer nordmenn seg "på en annen måte"

Nordmenn handler fritidshus i Sverige som aldri før. I Strømstad eier nordmennene hvert tredje fritidshus.

Ill.foto Sverige

NORSK ALT SAMMEN. Av de 1 279 utenlandske eierne av fritidshus Strømstad kommune har oversikt over, er bare 59 personer ikke-norske.

Foto: Rainer Prang / NRK

Samtidig som fritidshusprisene i Sverige faller, opplever svenskene en økning i antallet utenlandske eiere over hele landet.

Strømstad stikker seg som vanlig ut med mengder av norske eiere, og Strømstad er nå den kommunen i Sverige som har flest utenlandske fritidshuseiere.

Les også:

Illustrasjonsfoto

BILLIGERE ENN I NORGE. Med god kronekurs og et fallende svensk fritidshusmarked, har etterhvert mange nordmenn sikret seg idylliske perler langs den svenske vestkysten.

Foto: Rainer Prang / NRK

Lav pris, kort vei

Tall fra Statistiska centralbyrån, SCB viser, at blant de utenlandske eierne av fritidshus i Sverige er folk fra Norge ekstremt godt representert.

Nordmenn utgjør 85 prosent av utlendingene, som har skaffet seg et svensk fritidshus.

- Den norske krona er sterk, og da synes de sikkert det er rimelig å kjøpe fritidshus her i Sverige.

Forøvrig har jo veiforbindelsen blitt atskillig bedre med den nye Svinesundsbrua, sier Rein Billström, oppdragskonsult på SCB til Bohuslänningen.

Koster, Bohuslän

ELSKER BOHUSLÄN. Nordmenn elsker idyllen langs den svenske vestkysten, og kjøper seg kraftig opp i fritidshusmarkedet også lenger syd enn Strømstad.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Nordmenn overalt

Billström har statistikk på at dansker, tyskere og andre nasjonaliteter for det meste kjøper seg inn lenger syd i Sverige, nærmere sine respektive hjemland.

Men nordmennene finnes overalt på fritidshusmarkedet langs grensen mot Sverige.

- Nordmennene sprer seg ut på en annen måte. De kjøper hus hele veien langs grensen, og de er mange både i Värmland og i Jämtland, sier han.

Eier nær sagt alt av fritidshus

I Strømstad kommer er enn hver tredje fritidshuseier fra utlandet, og nær samtlige er nordmenn.

Av de 1 279 utenlandske eierne av fritidshus Strømstad kommune har oversikt over, er bare 59 personer ikke-norske.

Når Strømstad-markedet har skrumpet inn, har prisbevisste nordmenn trukket litt lenger syd i Bohuslän til Tanum, Färgelanda og Munkedal, der trykket på fritidshusmarkedet fra utenlandske kjøpere merkes.

- Det øker stadig. Først og fremst er det nordmennene som vil hit. Det norske markedet er friskere enn det svenske for tiden.

80 prosent av de fritidshus vi solgte i fjor gikk til nordmenn, sier Leif Fourong, megler på Svensk fastighetsförmedling i Grebbestad til Bohuslänningen.