Nordmann på talentliste: – Det første steget mot NHL

Navnet til en 17-åring fra Sarpsborg har dukket opp på en prestisjetung liste over talenter NHL-speiderne holder øye med.

Emil Martinsen Lilleberg i Sparta

UNGT TALENT: Emil Martinsen Lilleberg har imponert speiderne fra verdens beste hockeyliga.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

– Jeg drømmer selvfølgelig om NHL.

Bare 17 år gammel har Emil Martinsen Lilleberg spilt seg til en fast plass på A-laget til Sparta, og han har imponert denne sesongen.

– Emil er tidlig utviklet, han har en god fysikk og har bra timing i nærkampspillet. Han har noe som er spesielt, sier Sparta-trener Sjur Robert Nilsen til NRK.

Unggutten har også spilt mot betydelig eldre motstand på det norske U20-landslaget. Der har han overbevist talentspeiderne i verdens beste hockeyliga – NHL.

– Jeg fikk vist meg bra frem i U20-VM, og jeg føler jeg har grepet muligheten jeg har fått i Eliteserien, sier Lilleberg.

Det var hockeynettsted Nitten.no som først skrev om saken.

Eneste nordmann på talent-lista

Hvert år lager NHL-speiderne en liste over 17 år gamle talenter over hele verden. Når de blir 18 kan de nemlig bli «draftet» til de 31 NHL-klubbene i Nord-Amerika. Lilleberg er eneste nordmann på lista.

– Det er absolutt stort. Norge er ikke store internasjonalt. Det er gøy å få spillere på disse speiderlistene før draftet. Det er viktig for norsk ishockey, og veldig gøy for Emil, sier Ole-Kristian Tollefsen.

34-åringen er tidligere landslagskaptein på det norske ishockeylandslaget. Han la opp for ett år siden etter flere hjernerystelser. I dag jobber han som spillerutvikler i Norges Ishockeyforbund.

Ole-Kristian Tollefsen

HAR TROA: Ole-Kristian Tollefsen spilte for både Columbus Blue Jackets og Philadelphia Flyers i NHL. I dag er han spillerutvikler i Norges Ishockeyforbund.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Tollefsen ble den fjerde norske spilleren i NHL da han i 2002 ble draftet av Columbus Blue Jackets. Senere spilte han også for Philadelphia Flyers.

– Det er mange spillere som er med på den lista, men det som er gøy er at Lilleberg er en herlig type. Nå har speiderne sett ham, og det er opp til han å utvikle seg videre og kanskje bli draftet før neste sesong, sier han.

Også sportssjef Petter Salsten i hockeyforbundet er fornøyd med å ha Lilleberg på lista.

– Det er stort og betyr mye for både ham og norsk ishockey. Det er det første steget mot NHL, sier han.

Tollefsen: – U18-VM blir avgjørende

Selv er Lilleberg innstilt på å jobbe hardt for å oppnå drømmen om spilletid i NHL.

– Jeg må bare bruke dette som motivasjon til å trene mer. Jeg kan ikke tenke for mye på det.

Ifølge Tollefsen avhenger mye av hvordan unggutten presterer i U18-VM i april.

Emil Martinsen Lilleberg

SATSER HARDT: 17-åringen er klar over at han må trene hardt for å oppnå drømmen om spill i verdens beste ishockeyliga.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Det er ikke for å legge press på Emil, men det mesterskapet blir viktig. Der er det speidere fra hvert eneste lag og han kommer til å være under lupen. Forhåpentligvis presterer han på samme nivå som han har spilt i hele år, da tipper jeg det kommer til å gå veldig bra.

Etter at det ble kjent at navnet hans sto på den prestisjetunge lista har 17-åringen fått høre det av lagkameratene i Sarpsborg.

– De mener at jeg er breial bare jeg tar på meg hanskene, ler han.