Nok en kvinne smittet av kjøttetende bakterie

En kvinne i 70-årene ligger på sykehus etter å ha badet i sjøen ved Kadettangen i Akershus. Dette er det andre tilfelle av vibrioinfeksjon på litt over en uke.

Kadettangen

ALVORLIG SYKDOM: Her på Kadettangen skal kvinnen som ligger på sykehus trolig ha blitt smittet.

Foto: Martin Habbestad / NRK

Høy sjøtemperatur kan føre til økt risiko for vibrioinfeksjon hos utsatte personer. Infeksjonen er en kjøttetende bakterie som blant annet kan føre til alvorlig blodforgiftning.

– På onsdag ble det innlagt en kvinne på 70 år med alvorlig infeksjon med vibriobakterier, sier kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen.

Kvinnen skal sannsynligvis ha badet på Kadettangen i Bærum, der hun skal ha pådratt seg et sår. Dagen etter ble hun innlagt på Bærum sykehus.

– Hun er alvorlig syk

Kvinnen er under behandling og tilstanden er alvorlig.

Dette er andre gang personer har blitt smittet av vibriobakterien i Bærum, og kommuneoverlegen ser alvorlig på det.

– Hos personer, gjerne eldre eller personer med lavt immunforsvar, så kan disse bakteriene komme inn i sår. Det kan gi alvorlige hudinfeksjoner og noen ganger kan det også gi en blodforgiftning, sier kommuneoverlegen i Bærum.

Det er ikke en veldig vanlig infeksjon å få, men hittil i år har det vært to tilfeller. I 2016 ble også en kvinne smittet med vibrioinfeksjon. Hun måtte amputere foten.

Alle de tre som har pådratt seg infeksjonen har vært eldre kvinner.

– Vi vet ingen av disse kvinnene har hatt et spesielt nedsatt immunforsvar, sier Nilsen.

Vibrio vulnificus

SYK: Du kan få blodforgiftning av vibriobakterier.

Foto: CDC/James Gathany (PHIL #7815), 2005

– Har du åpne sår bør du dekke de til

Det varme været fører til at flere velger å bade. Kommuneoverlegen mener at eldre personer, personer med nedsatt immunforsvar og alle med store åpne sår skal være forsiktige.

– Alle som har større åpne sår også yngre personer bør dekke til sårene sine hvis det er store åpne sår, eller så bør man la være å bade.

Eldre personer og personer med nedsatt immunforsvar er mest utsatt for å bli alvorlig syke, de bør passe ekstra på.

Varmt vann

Vibriobakterier trives i varmt sjøvann med lavt saltinnhold, altså brakkvann. Det er ikke ofte mennesker blir syke av denne bakterien, men det er et kjent fenomen i Sør-Sverige og i baltiske land.

Klimaendringene kan føre til at dette blir vanligere i Norge.

Symptomer på infeksjonen er at du vil få høy feber, føle deg uvel, og ha influensalignende symptomer.