Hopp til innhold
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås
Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

NMBU i Ås

Oppsummert

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) holder til i Ås. Universitetet ble opprinnelig opprettet som Norges landbrukshøgskole i 1897. I dag er det cirka 6000 studenter ved NMBU.

 • 1,6 milliarder kroner til NMBU

  Norges miljø- og biovitenskaplige universitet i Ås, NMBU, får 1,6 milliarder kroner i regjeringens forslag til statsbudsjett.

  Rektor Siri Fjellheim sier det er mye penger, men likevel en reell nedgang i bevilgningen på 3,5 prosent.

  – Det det betyr for oss er at vi får mindre kraft i arbeidet vårt i grunnleggene og anvendt forskning for en mer bærekraftig fremtid, og mindre penger til å utdanne de som skal bidra med det store omstillingsarbeidet hele samfunnet skal gå gjennom fram mot 2030, sier Fjellheim.

  Hun sier de gjerne skulle hatt flere fullfinansierte studieplasser, blant annet for å bøte på veterinærmangelen i distriktene.

  De må også gjøre endringer for å tilpasse seg det nye budsjettet, men Fjellheim tror ikke de må gjøre noen drastiske tiltak.

  – Når vi får kutt i budsjettene våre, er vi nødt til å tenke på hvordan vi kan gjøre ting smartere og mer effektivt. Men vi skal håndtere dette på en grei måte, sier hun.

 • NMBU i Ås må kutte millioner

  Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) får kutt i midlene på statsbudsjettet for 2023 tross 80 millioner kroner mer i strømutgifter.

  – Vi får en lønns- og prisjustering på 3 prosent for 2023. Når lønns- og prisstigningen er mye større i realiteten, blir det kutt i budsjettet. For oss betyr dette flere titalls millioner, opplyser NMBU-direktør Lars Atle Holm til Nationen.

  I tillegg har universitetet, som ikke får noen strømkompensasjon, fått flere direkte kutt i budsjettet på totalt 17,5 millioner kroner. (NTB)

 • Utvider NMBU til Ås sentrum

  Universitetet NMBU i Ås utvider til Ås sentrum.

  Ifølge Ås avis tar universitet over Veidekkes gamle lokaler, som har stått tomme siden 2020.

  Målet er å fylle lokalene med innovasjonsaktivitet, blant annet start-up-bedrifter blant studentene.

  Til avisa sier rektor Curt Rice at universitetet vil være med på veksten som er forventa å komme i Ås når nye Follobanen er i drift.

 • Vil ha statlig klimafond til Ås

  Det nye statlige klimafondet Bionova bør etableres på Ås. Det sier rektor Curt Rice ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og ordfører Ola Nordal (Ap) til Ås Avis.

  Fondet skal støtte oppretting av nye arbeidsplasser innenfor klimavennlig landbruk, fiskeri og skogbruk.

  Nordal sier til lokalavisa at de beste fagmiljøene på de områdene finnes i Ås. Rice mener fondet og universitetet kan danne et godt samarbeid.

  Regjeringen skal bruke 30 millioner kroner på å opprette fondet. Planen er at det skal være oppe og stå til høsten.

 • NMBU vil hjelpe ukrainske studenter

  NMBU på Ås vil hjelpe studenter som flykter fra Ukraina. Det skriver Ås Avis.

  – Jeg mener universitetene har en viktig rolle å spille i håndtering av flyktninger og vi kommer til å finne flere tilnærminger til å ta vår del av ansvaret, sier rektor Curt Rice til avisen.

  Nå diskuteres det flere mulige tiltak, blant annet å åpne for at utvekslingsstudenter får bli i Norge.