Ni fremstilles for varetekt etter drapet på Grønland

De ni som er siktet i forbindelse med drapet på en norskvietnameser som ble funnet død i et parkeringshus på Grønland natt til tirsdag, fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett fredag.

Parkeringshus på Grønland

BLE FUNNET HER: Natt til tirsdag ble en 44-åring funnet død i et parkeringshus på Grønland i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Grete Lien Metlid

Grete Lien Metlid under en pressebrief på Politihuset tidligere i uka.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tirsdag ble til sammen ni personer pågrepet. Tre av dem er siktet for drap eller medvirkning til drap, mens seks personer er siktet for å ha forsøkt å skjule eller unndra bevis i etterkant av drapet.

De drapssiktede skal være en norsk-vietnamesisk kvinne, en norsk-vietnamesisk mann og en norsk mann. To av dem skal være samboere.

– De siktede er i familie eller i en omgangskrets. De er hovedsakelig norskvietnamesere. Bare en er etnisk norsk. Jeg vil ikke kalle noen dem kjenninger av politiet, sier seksjonssjef Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt til NTB.

Advokatene John Christian Elden og Svein Holden, som representerer to av de drapssiktede, sier deres klienter stiller seg uforstående til siktelsen. Elden opplyser til NTB at hans klient vil be om å bli løslatt fredag.

Politiadvokat Hans-Christian Ingebrigtsen representerer påtalemyndigheten i saken, mens advokat Espen Wangberg forsvarer den tredje drapssiktede.

– Kan bli flere pågripelser

Politiet er inne i en intens etterforskningsfase etter at den 44 år gamle mannen ble funnet drept i sin egen bil i et P-hus under Grønland Torg.

– Vi går ikke ut med noe fra den foreløpige obduksjonsrapporten fordi det er helt sentralt i etterforskningen. Det kan bli flere pågripelser. Samtidig ønsker vi opplysninger om noen vet noe om saken, sier Metlid.

Bilen der drapsofferet satt er sentral i forhold til tekniske undersøkelser. Det samme gjelder bilen som ble funnet utbrent på en parkeringsplass utenfor kjøpesenteret Romerikssenteret på Kløfta tirsdag kveld.

– Det er mange undersøkelser vi ikke har fått svar på enda. Det er også tatt beslag i flere biler. Dette er en omfattende og krevende sak med mange pågripelser. Nå går vi også inn i en ferietid, så vi må styrke ressursene for å ha kontinuitet og utholdenhet i etterforskningen, sier hun.

Skal ha fått en advarsel

Drapsofferet var selv tidligere frikjent for et drapsforsøk og for erstatningsplikt, og skal ha blitt advart om at noe kunne skje ham, og han måtte være på vakt.

Advarselen skal være knyttet opp mot miljøet rundt mannen i 30-årene som drapsofferet i fjor vinter ble frikjent for å ha forsøkt å drepe.

– Det er en kjent sak i vietnamesermiljøet at han fikk trusler og var lite ute, i frykt etter frifinnelsen i vinter, sier advokat Fridtjof Feydt til VG. Han representerer enken til den drepte 44-åringen.

Feydt vil ikke spekulere på hvilket motiv som kan ligge bak drapet, men sier likevel at han går ut fra at en hevnteori er noe politiet arbeider ut ifra.

Har fått flere tips om bil

Politiet gikk onsdag ut med ønske om opplysninger eller observasjoner av en sølvgrå metallic BMW stasjonsvogn 525 som settes i forbindelse med drapet.

Torsdag sier Metlid til NRK at flere har tatt kontakt med politiet.

– Vi fikk respons, og det kom inn opplysninger til politiet. Det er vi fornøyd med, sier Metlid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utbrent bil

KOBLES TIL DRAPET: Politiet ønsker tips om bilbrannen utenfor Romerikssenteret på Kløfta tirsdag kl. 18.

Foto: Remi Boe Presttun

Bilen, som hadde en skiboks på taket, ble funnet utbrent på en parkeringsplass utenfor kjøpesenteret Romerikssenteret på Kløfta tirsdag kveld. En person ble sett løpende bort fra den brennende bilen.

Politiet er fortsatt interessert i tips og observasjoner av bilen eller personer i tilknytning til den.