Hopp til innhold

NHO-topp avslørte varsler

Ansatt varslet om uverdige arbeidsforhold ved sykehjem i Oslo til NHO Service. NHO avslørte den ansatte til ledelsen ved sykehjemmet.

NHO-topp avslørte varsler

Arne Øverby var den som sendte tipset til NHO Service. Han er sjokkert over hvordan bransjeorganet håndterte de sensitive opplysningene.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Et tips til NHO Service om ulovligheter i den private sykehjemsbransjen i Oslo, ble videresendt til sykehjemmet som var anklaget.

Dermed kunne sykehjemsledelsen se at det var en av deres egne sykepleiere som var kilde for opplysningene.

– Dette er fullstendig uprofesjonelt, sier Arne Øverby. Han er sykepleierens ektemann, og den som sendte tipset til NHO-topp Petter Furulund.

Han mener hans kone jobbet under forhold som lignet mistenkelig på sykehjemmene i Adecco-skandalen.

Men denne historien handler ikke om eventuelle nye ulovligheter i den private sykehjemsbransjen. Derimot om hvordan et varsel med påstander om ulovligheter ble håndtert av bransjeorganet NHO Service.

Sa opp på dagen

Arne Øverby er gift med sykepleieren May Britt. Ekteparet er nabo med direktøren for NHO Service, Petter Furulund. Uten at kona aner noe skriver Arne Øverby en konfidensiell e-post til sin venn over gangen.

– Jeg trodde dette ville bli mellom ham og meg, sier Øverby til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ekteparet Øverby

Arne Øverby er gift med sykepleieren May Britt. Det var Arne som sendte tipset om arbeidsforholdene ved sykehjemmet i Oslo til NHO-topp Petter Furulund.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Samme ettermiddag blir han ringt opp av en gråtende hustru, som da har blitt konfrontert med e-posten der hennes navn er nevnt.

– Jeg holdt på å kjøre av veien da hun ringte. Jeg kunne ikke tro det jeg hørte.

I stedet for å gjøre diskrete undersøkelser av innholdet har Furulund videresendt e-posten til en kollega i NHO-systemet som også har styreverv i selskapet som driver sykehjemmet. Derfra er veien kort til sykehjemsledelsen, som kaller sykepleieren May Britt Øverby inn på teppet.

– Jeg ble kalt inn til daglig leder med en gang jeg kom på jobb. Der ble jeg konfrontert med innholdet i e-posten, og de beskyldte meg for å være illojal mot arbeidsplassen min, sier Mai Britt til NRK.

Hun følte at hun ikke hadde noen andre valg enn å si opp.

– Jeg tenkte med en gang at her kan jeg ikke jobbe.

Tar ikke kritikk

Direktør for NHO Service Petter Furulund, sier at det var beklagelig at e-posten havnet på sykehjemmet, men forsvarer måten han håndterte de konfidensielle opplysningene på.

– Det var ikke min hensikt at den skulle havne på bordet til sykehjemsbestyreren. Jeg var opptatt av og raskest mulig finne ut om det var hold i dette, og varslet det til en person jeg hadde tillitt til at ville håndtere dette på en ordentlig måte.

Artikkelen fortsetter under bildet

Petter Furulund

Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service, tar ikke kritikk på at han fortalte om varslingen til sykehjemsledelsen.

At han videresendte e-posten til en kollega som har styreverv i selskapet som driver sykehjemmet tar han ikke kritikk på.

– Hvem andre skulle ta tak i dette andre enn selskapet det gjelder? spør Furulund.

Arne Øverby angrer i dag på at han sendte e-posten til Furulund.

– Jeg hadde aldri sendt den e-posten hvis jeg hadde vært klar over at jeg hadde med så uprofesjonelle personer å gjøre. De kan åpenbart ikke håndtere konfidensiell informasjon.

– Dårlig håndtert

Forskningsleder i Fafo, Sissel Trygstad mener NHO-service har håndtert saken dårlig.

– Det er ikke bra å avsløre identiteten når han eller hun ikke ønsker det selv. Dette er ingen god håndtering, sier Trygstad.

Hør hele intervjuet med Trygstad her: