Hopp til innhold

Feststemning i hele fylket etter gigantkontrakt

– Nexans nye gigantkontrakt vil gi et løft for næringslivet og arbeidsplasser.

Kabel fra Nexans

NYTT LØFT: Nexans har fått en gigantkontrakt og det tror næringslivet i Østfold vil gavne fylket.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Nå er det grunn til å heise flagget og se framover, og glede seg over de positive konsekvensene det har for først og fremst Halden, men også hele Østfold i neste runde.

Det sier regiondirektør Espen Evensen i NHO Østfold. I går ble det kjent at Nexans skal være med på verdens største sjøkabel-prosjekt fra Norge til Tyskland.

Les mer: Lys i tunnelen for permitterte Nexans-ansatte

Også Halden-ordfører Thor Edquist er svært fornøyd.

– Det er en kjempegladmelding. Samme dag som vi får høre at kommunen i fjor gikk med overskudd, så får vi høre at Nexans får på plass en kjempekontrakt, sier han til NRK

Thor Edquist (H)

Ordfører Thor Edquist syns det er en kjempenyhet for kommunen. Men nå blir arbeidet med å få utvidet terskelen i fjorden enda viktigere, mener han.

Foto: Rainer Prang/NRK

Ordføreren tror dette vil føre til flere arbeidsplasser i Halden, men minner om at det også følger med noen forpliktelser til kommunen.

– Det blir viktig å legge enda mer press på for å få utvidet terskelen under Svinesund, slik at større skip kan komme inn. Vi følger dette opp kontinuerlig med myndighetene for å komme videre i saken.

– Viser at vi er i verdensklasse

Nexans-kontrakten er en del av NorLink-prosjektet , en undersjøisk kraftkabel fra Norge til Tyskland som skal muliggjøre utveksling av miljøvennlig kraft.

Espen Evensen i NHO mener dette er en stor fjær i hatten for Halden-bedriften.

– Dette er en veldig hyggelig bekreftelse på at vi har et leverandørmiljø i verdensklasse i Halden. Det bidrar nå til å dra Halden videre, og til å løfte og synliggjøre all den kompetansen vi har i mekanisk industri i Østfold, sier han.

Gamle jobber blir som nye – på sikt

I fjor høst måtte Nexans permittere 90 ansatte på grunn av nedgang i produksjonen, og storkontrakten vil ikke få noen direkte påvirkning på deres situasjon.

NHO-direktøren mener det likevel er grunn til optimisme.

– Nexans Halden er allerede den største private arbeidsplassen i Østfold, og jeg tror at utfordringen til Nexans på sikt, når de kommer i full produksjon igjen, er å få plass til alle de folkene som trenger å jobbe der.

– Så skal vi glede oss over at de jobbene er sikrere enn de noen gang har vært.