Nettverk avslørte mulige overgripere

En mann i begynnelsen av 30-årene og en mann i 50-årene er siktet for å ha avtalt møte for å utføre seksuelt overgrep mot en 13 år gammel jente i Drammen. Politiet ble tipset om mannen av en gruppe som jobber for å avsløre overgripere.

Politiadvokat Ole Jacob Garder / Facebook: Barnas Trygghet

Nettverket Barnas Trygghet tipser politiet når de mener å ha avslørt personer som vil utføre seksuelle overgrep mot barn.

Foto: Vegard Aas / NRK

Onsdag ble mannen pågrepet av politiet, etter å ha blitt tipset av nettverket Barnas Trygghet.

Personer i nettverket hadde gitt seg ut for å være ei 13 år gammel jente, og avtalte å møte mannen utenfor Drammensbadet.

Drammensbadet

Politiet pågrep mannen i begynnelsen av 30-årene utenfor Drammensbadet onsdag.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

– Mannen startet med å prate ganske stygt med en av våre profiler. Vi avtalte å treffe ham på Drammensbadet, hvor han ønsket å møte "jenta" for utføre seksuelle handlinger, forteller en av medlemmene i gruppa Barnas Trygghet, som ønsker å være anonym.

Etterforsker saken

Politiet pågrep mannen og tok han med til avhør. I tillegg ble to personer fra nettverket avhørt som vitner i saken.

– Mannen ble løslatt etter avhør og vi etterforsker saken på vanlig måte for å se om det foreligger en overtredelse av den såkalte grooming-paragrafen, forteller politiadvokat Cecilie Carlstedt til NRK.

Møtte ny mann etter 24 timer

Samtidig som at mannen ved Drammensbadet ble pågrepet, hadde Barnas Trygghet kontakt med nok en person som hadde et ønske om å møte "13-åringen".

Ole Jacob Garder

Mannen som ble pågrepet ved Magasinet i Drammen ble siktet etter den såkalte grooming-paragrafen, sier politiadvokat Ole Jacob Garder i Sør-Øst politidistrikt.

Foto: Vegard M Aas / NRK

Dagen etter møtte nettverket den aktuelle personen på Magasinet kjøpesenter i Drammen. På forhånd hadde de informert politiet om at de skulle møte en mulig overgriper.

Også denne mannen ble pågrepet.

– Vi har pågrepet og siktet en mann i 50-årene etter den såkalte grooming-paragrafen, sier politiadvokat Ole Jacob Garder i Sør-Øst politidistrikt.

Mannen ble avhørt fredag.

Seks "konfrontasjoner" på ti dager

I løpet av de ti siste dagene hevder nettverket å ha truffet seks forskjellige personer, som de mener hadde som formål å begå overgrep mot barn og unge. De beskriver problemet som svært stort.

– Fremdeles har vi 4-5 personer som vi er i dialog med og som vi trolig kommer til å møte. De andre vi har møtt har blitt innbrakt av politiet alle sammen. Den siste personen vi møtte fulgte oss til og med på Facebook, så han var kjent med arbeidet vi gjør. Likevel tok han sjansen på å møte det han trodde var ei 13 år gammel jente, forteller talspersonen i Barnas Trygghet.