Hopp til innhold

Nettgigant anklages for salg av kopifelger

Det har oppstått en bitter strid mellom landets største bilforhandler og Nordens største netthandel. Møllergruppen politianmelder Norsk Bildelsenter A/S og vurderer anmeldelse av moderselskapet Komplett.

Toller viser fram en felg

BESLAG I FEBRUAR: Tolloverinspektør Ole Martin Kullberg viser fram en av felgene som ble funnet i containeren som Tollvesenet åpnet på Oslo havn tidligere i år.

Foto: Hanne Røn Arntsen / NRK

Møllergruppens advokat Kjetil Haare Johansen

Møllergruppens advokat Kjetil Haare Johansen.

Foto: DLA Piper

– Det er umulig å se forskjell på en Audi originalfelg og en kopifelg, mener Møllergruppens advokat Kjetil Haare Johansen.

Bakgrunnen er beslaget av to partier bilfelger i Oslo havn i februar. En container som var merket «medisinsk utstyr» inneholdt over 1000 felger.

Det viste seg at containeren var feilmerket i Kina og at det ikke dreide seg om smugling. Likevel beslagla Tollvesenet felgene, som etaten definerte som kopier.

Vil politianmelde

Arne Aasland

Arne Aasland i bildeler.no.

Foto: Gøril Furu / NRK

Kassene er ikke merket med navn på hvem som har bestilt felgene, men etter noen søk på sporingsnummeret dukket felgene opp i en nettannonse fra bildeler.no, som er et selskap i Komplettgruppen.

Det reagerer Møllers advokat sterkt på.

– Vi jobber med en politianmeldelse. Dette mener vi er brudd på bestemmelsene i markedsføringsloven, en bestemmelse som er belagt med straff, sier Johansen.

Møllergruppen vil søke erstatning av Arne Aasland, som driver et selskap i Komplett-systemet og har jobbet med bildeler i 25 år

– Jeg har merket meg at de kaller det falske felger og piratdeler, men ifølge EU-loven har de ikke lov til å kalle det piratdeler. Dette er alternative deler, sier Arne Aasland.

Ifølge Konkurransetilsynet har Aasland rett i at en bileier ikke trenger å bruke bilprodusentens reservedeler for at garantien skal gjelde, men kvaliteten må være like god.

Statsråd mot kopier

Næringsminister Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland.

Foto: NRK

For noen dager siden lanserte regjeringen nettsiden velgekte.no. Blant produktene det advares mot her er piratkopierte bildeler og felger. Næringsminister Monica Mæland har en klar dom over alle former for piratkopier.

– Det handler om en vare er ekte eller ikke. Det bør man være veldig nøye på. Det å kjøpe kopivarer medfører at du kan støtte organisert kriminalitet. Det er tapte inntekter og det er tapte arbeidsplasser og det kan utgjøre fare for liv og helse, sier næringsministeren.

– Dette er ingen trafikkrisiko. Vi hadde aldri solgt denne typen varer hvis det skulle være fare for sikkerheten, sier Arne Aasland.

– Vi vil sette en stopper for det nå, og vi kommer til å ta denne saken og vi kommer til å ta enhver annen sak av lignende karakter, sier Møllergruppens advokat Kjetil Haare Johansen.