Hopp til innhold

Nektes plass på sykehjem for døende

Dødssyke Helga Bafico (92) vil tilbringe sine siste dager på sykehjem for døende og uhelbredelig syke. Men selv om flere plasser står tomme, avviser bydelen søknaden hennes.

Helga Bafico

DØDSSYK: Helga Bafico (92) er dødssyk. Hun har uhelbredelig kreft og har kort tid igjen å leve.

Foto: Nadir Alam / NRK

– Hei mamma. Hvordan har du det i dag?

Katina Nygård banker forsiktig på døra til mamma Helga Bafico på Tåsen sykehjem i Oslo. 92 år gamle Bafico har uhelbredelig kreft og har kort tid igjen å leve.

Derfor mener legene hennes ved Diakonhjemmet sykehus at hun trenger plass på den lindrende enheten ved Akerselva sykehjem, et spesialtilbud for døende og uhelbredelig syke mennesker.

Men bydel Frogner, hvor Bafico hører hjemme, vil ikke sende henne dit. Selv om det er flere ledige plasser på sykehjemmet.

– Det er grusomt. Jeg føler vi blir motarbeidet av et system som egentlig er der for å hjelpe mamma, sier Nygård.

Hun tror dårlig økonomi i bydelen er hovedårsaken til at moren måtte vente lenge på å få innvilget plass på enheten.

– Jeg trodde bydelen ville det beste for dem som er gamle og syke, men de bryr seg jo ikke om enkeltmennesker. De vil bare spare penger. Det er rett og slett uverdig.

Katina Nygård

LEDIGE PLASSER: Katina Nygård tror dårlig økonomi i bydelen er hovedårsaken til at moren måtte vente lenge på å få innvilget plass på enheten. Bydel Frogner avviser dette.

Foto: Nadir Alam / NRK

Avviser at det er et spørsmål om penger

Frogner bydel sier dette ikke handler om økonomi.

– Generelt kan jeg si at vi ikke avslår søknader på grunn av økonomi, sier bydelsdirektør Kari Andreassen til NRK.

Frogner bydel vil ikke kommentere Helga Baficos sak, selv om 92-åringen har fritatt dem fra taushetsplikten. De holder seg til generelle svar på hvorfor folk ikke sendes til de ledige plassene ved Akerselva sykehjem.

– Vi vrir oss ikke unna. Men vi er sikre på at vi gjør grundig faglige vurderinger og fatter riktige beslutninger når vi behandler søknader, sier Andreassen.

– Men i dette tilfelle anbefaler leger at pasienten får plass på akkurat denne avdelingen på dette sykehjemmet?

– Jeg kan ikke gå inn i enkeltsaker. Men det er gjøres en faglig vurdering basert på opplysninger fra forskjellige leger.

Flere ledige plasser

En tredel av plassene for døende og uhelbredelig syke ved Akerselva sykehjem ble i høst vedtatt nedlagt.

Årsaken var at plassene for lindrende pleie brukes for lite. Etter bønn fra flere pårørende skjermet den nye helsebyråden sykehjemmet for kutt. Men siden jul har det stått mellom fem og sju plasser ledige.

På Tåsen sykehjem sitter Katina Nygård med ønske om at hennes dødssyke mor skal få en av disse ledige plassene.

– Jeg er forundret over at det skal være så vanskelig når plassene uansett står tomme. Det er trist at hun ikke kan være der hun ønsker og ha det godt den lille tiden hun har igjen.