Hopp til innhold

Nektes erstatning

Flere barnehjemsbarn som har vært utsatt for overgrep i Oslo kommunes barnehjem får ikke erstatning.  De faller mellom to stoler.

Liten jente
Foto: Scanpix / SCANPIX

For selv om Oslo har innført en egen vederlagsordning for barnehjemsbarna, er det noen som faller mellom to stoler.

Dette gjelder barna som ble plassert i barnehjemmet av andre kommuner.

- Jeg ble brukt grov vold mot hver eneste dag. Jeg ble banket med teppebanker fordi jeg hadde tisset i sengen. Jeg ble tvunget til å sitte ute på potte blant andre barn i timesvis, som avstraffelse.

Denne kvinnen i 40-årene forteller om sine opplevelser i Oslo kommunes barnehjem på 60-tallet.

- Føles som nytt overgrep

Fra hun var 14 måneder gammel til hun var åtte år opplevde hun vold og omsorgssvikt både i Åkebergveien og på Breidablikk i Nittedal - begge stedene er institusjoner som Oslo hadde ansvaret for.

Likevel har hun fått avslag på sin søknad om vederlag og en unnskyldning fra kommunen.

- Jeg tenker at det er å begå en ny urett mot en stor gruppe av oss. Vi har vært plassert i institusjoner hvor vi har opplevd grov vold og overgrep i mange år. Dette tar Oslo kommune altså ikke ansvar for.

Problemet for denne kvinnen er at hun ble plassert i Oslos barnehjem av Nittedal kommune - og vederlagsordningen til Oslo kommune gjelder kun for de barna Oslo selv plasserte.

- Gjelder mange

Kai Stene

Kai Stene

Foto: Marius Harlem / NRK

Mens andre som har vært utsatt for liknende ting som henne på de samme barnehjemmene har fått erstatning, får ikke kvinnen en krone.

Og dette er ikke et enestående tilfelle.

Det sier Kai Stene, som er leder for Prosjekt Oppreisning, det nasjonale kompetansesenteret for barn i offentlig omsorg

- Det gjelder mange flere enn den ene kvinnen. Oslo kommunes ordning er grunnleggende god, men den er ikke god for de som havner mellom stolene, sier Stene.

- Ikke vårt ansvar

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Foto: NRK

Og sosialbyråd Sylvi Listhaug er klinkende klar. Barn som opplevde overgrep eller omsorgssvikt i Oslo kommunes barnehjem kan ikke forvente noen erstatning dersom de ikke ble plassert av Oslo kommune.

- Oslo kommune tar ansvar for alle som vi har plassert. Også håper jeg at andre kommuner vil ta ansvar for de barna som de har plassert, slik at også de kan få en oppreisning for det som de har gjennomgått, sier Listhaug.

- Er det riktig at Nittedal eller andre kommuner skal betale og gi unnskyldning for noe som har skjedd på barnehjem som Oslo kommune hadde ansvar for å drive og føre tilsyn med?

- Ja, på samme måte som Oslo kommune tar ansvar for de som er plassert i andre kommuner av oss, så syns jeg det er riktig at de kommunene som har hatt ansvar for å plassere barna og ikke fulgt opp på en god nok måte, tar ansvar for de barna som hører hjemme i deres kommune, sier Listhaug.

- Det er bare Oslo kommune som kan gi meg en unnskyldning

Men Oslo bør ta ansvaret for sine egne barnehjem, mener kvinnen som bodde på Breidablikk på 60-tallet.

- Det er helt ubegripelig at de vedtar seg vekk fra ansvaret for hvordan vi hadde det i deres barnevernsinstitusjoner fordi vi er plassert dit av andre kommuner.

- Det var Oslo kommune som eide, drev og hadde totalansvaret for sine egne barnevernsinstitusjoner. De er de eneste som kan gi meg en unnskyldning, for det er de som har sviktet i oppfølgingen.